Μετά από έναν τραγικό Ιανουάριο, το Bitcoin επιστρέφει

NEWSROOM
Bitcoin
Bitcoin

Το 2022, τουλάχιστον στο ξεκίνημά του, έχει σημαδευτεί από τις χαμηλές πτήσεις που κάνει η τιμή του Bitcoin που μοιραία επηρεάζει και την υπόλoiπη αγορά των cryptos.

Ωστόσο το κορυφαίο κρυπτονόμισμα άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Συγκεκριμένα διαπραγματευόταν στα 45.212,86 δολάρια κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CoinMarketCap, ξεπερνώντας τελικά το ορόσημο των 45.000 δολαρίων για πρώτη φορά μετά από περίπου ένα μήνα.

Δεν είναι σαφές τι έχει προκαλέσει την άνοδο, αλλά η τιμή είχε αρχίσει να βελτιώνεται τις τελευταίες ημέρες. Τελικά ξεπέρασε και πάλι τα 40.000 δολάρια την περασμένη Παρασκευή μετά από εβδομάδες απωλειών.

Η άνοδος του είναι αξιοσημείωτη, αλλά παραμένει μειωμένη κατά 34% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του στις 10 Νοεμβρίου όταν και είχε φτάσει τα 68.789,63 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinMarketCap.

Την ίδια ώρα το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο crypto, διαπραγματευόταν στα 3.218,98 δολάρια, περισσότερο από 3% υψηλότερα από ό,τι ήταν 24 ώρες πριν. Ωστόσο και η δική του τιμή έχει υποχωρήσει 34% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 8.891,70 δολαρίων.

«Πέρασαν τα χειρότερα για το Bitcoin»

Το Bitcoin έχει «ξεπεράσει την πρόσφατη καταιγίδα» και κερδίζει δυναμική έγραψε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda, σε ερευνητικό σημείωμα. «Έχουμε δει τι μπορεί να κάνει το Bitcoin όταν αρχίσει να κινείται και ενώ είναι ακόμα νωρίς, υπάρχει σίγουρα λόγος να πιστεύουμε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει».

Οι επενδυτές ήταν ανήσυχοι σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα άλλα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υποστήριξε ότι μπορεί να χαλαρώσει τα οικονομικά κίνητρα πιο επιθετικά από ό,τι αναμενόταν.

Την ίδια ώρα πολλές χώρες παίρνουν σκληρά μέτρα κατά των κρυπτονομισμάτων. Το Reuters ανέφερε πρόσφατα ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πρότεινε την απαγόρευση της χρήσης και της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Η Ρωσία είναι ένα από τα μεγαλύτερα έθνη εξόρυξης crypto στον κόσμο, αλλά η κεντρική της τράπεζα δήλωσε ότι τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν να αποτελέσουν απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας. Η στάση της Ρωσίας έρχεται μόλις λίγους μήνες αφότου η Κίνα ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας καταστολή των κρυπτονομισμάτων, απαγορεύοντας την εμπορία και την εξόρυξη.

Βέβαια υπάρχουν και άλλες χώρες που είναι έτοιμες να αγκαλιάσουν την κρυπτογράφηση. Για παράδειγμα η Ινδία σχεδιάζει να λανσάρει μια ψηφιακή έκδοση της ρουπίας, αποτελώντας την τελευταία χώρα που εντάσσεται σε αυτούς που στηρίζουν την δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων με κρατική υποστήριξη.

Πέρα από τις χώρες που η κάθε μια κρατάει τη δική της στάση, η Tesla εξακολουθεί να έχει στον ισολογισμό της περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin, σύμφωνα με μια κατάθεση στην SEC. «Πιστεύουμε στις μακροπρόθεσμες δυνατότητες των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων τόσο ως επένδυση όσο και ως ρευστή εναλλακτική λύση έναντι των μετρητών», ανέφερε η εταιρεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ