Πτώση στις Ασιατικές αγορές μετά την ρωσική επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο

NEWSROOM
Πτώση στις Ασιατικές αγορές μετά την ρωσική επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο
AP Images

Οι τιμές των μετοχών έπεσαν στην Ασία μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, τον μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη.

Ο Ιαπωνικός δείκτης αναφοράς Nikkei σημείωσε πτώση 2,5% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 2,6%. Την ίδια ώρα αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις πρωϊνές συναλλαγές στην Ασία, με το αργό τύπου Brent να ξεπερνά τα 112 δολάρια το βαρέλι.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε μετά τον βομβαρδισμό του εργοστασίου από τα ρωσικά στρατεύματα. Ορισμένες ανησυχίες των επενδυτών μετριάστηκαν αφού οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ασφάλεια του εργοστασίου «διασφαλίστηκε».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε αργότερα ότι έχει μιλήσει με την ηγεσία της Ουκρανίας που διαβεβαίωσε ότι ο σημαντικός εξοπλισμός του εργοστασίου εξακολουθούσε να λειτουργεί.

Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν διεθνή καταδίκη, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ενώνεται με τον Ουκρανό ομόλογό του καλώντας τη Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς.

Τις τελευταίες ημέρες, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοκ στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές και ενεργειακές αγορές. Αυτή την εβδομάδα το κόστος του αργού πετρελαίου τύπου Brent, παγκόσμιο σημείο αναφοράς σχετικά με το πετρέλαιο, ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας τα 119 δολάρια που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2012.

Το κόστος του φυσικού αερίου και του άνθρακα σημείωσε επίσης άλμα στις παγκόσμιες αγορές. Η εκτόξευση των χονδρικών τιμών ενέργειας έχει ωθήσει το μέσο κόστος της βενζίνης και του ντίζελ στα βρετανικά πρατήρια σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Έχει επίσης προειδοποιηθεί ότι οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών της Βρετανίας θα μπορούσαν να φτάσουν έως και 3.000 λίρες ετησίως. Εν τω μεταξύ, το ρωσικό ρούβλι σημείωσε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο επιβάλλουν σκληρές κυρώσεις στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ