«Καπνός» έγιναν 465 δις δολάρια από τις διεθνείς αγορές λόγω πανικού μετά την κατάρρευση της SVB

NEWSROOM
«Καπνός» έγιναν 465 δις δολάρια από τις διεθνείς αγορές λόγω πανικού μετά την κατάρρευση της SVB
Shutterstock

Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές μετοχές έχασαν 465 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία μέσα σε δύο ημέρες, καθώς οι επενδυτές μείωσαν την έκθεσή τους σε τράπεζες από τη Νέα Υόρκη έως την Ιαπωνία στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι απώλειες διευρύνθηκαν την Τρίτη, με τον δείκτη MSCI Asia Pacific Financials να υποχωρεί έως και 2,7%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Νοεμβρίου. Η Mitsubishi UFJ Financial Group υποχώρησε έως και 8,3% στην Ιαπωνία, ενώ η Hana Financial Group της Νότιας Κορέας 4,7 % και η αυστραλιανή ANZ Group Holdings κατά 2,8%.

Yπάρχουν ανησυχίες ότι οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να δουν αντίκτυπο από τις επενδύσεις τους σε ομόλογα και αλλού λόγω της ανησυχίας που προκαλεί η κατάρρευση SVB. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν βουτιά τη Δευτέρα εν μέσω προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων λόγω της αναταραχής στο τραπεζικό σύστημα.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές κινούνται σε αναμμένα κάρβουνα», δήλωσε ο John Woods, επικεφαλής επενδύσεων της Credit Suisse Group AG για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Πρέπει πραγματικά να μάθουμε ακριβώς τι αντίκτυπο είναι πιθανό να έχει αυτή η κατάσταση γύρω από την ευρύτερη αγορά. Η αίσθησή μου είναι ότι η Fed πιθανότατα θα κάνει μια παύση, επειδή νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον κίνδυνο ρευστότητας».

Η συνολική αξία των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον δείκτη MSCI World Financials Index και στον δείκτη MSCI EM Financials Index έχει μειωθεί κατά περίπου 465 δισ. δολάρια από την Παρασκευή. Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ συγκαταλέγονται στις τράπεζες που επλήγησαν περισσότερο τη Δευτέρα, καθώς ο δείκτης KBW Regional Banking Index υποχώρησε κατά 7,7%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020.

Η μετοχή της First Republic Bank σημείωσε πτώση σχεδόν 73% σε τρεις συνεδριάσεις, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη MSCI World Financials κατά την περίοδο αυτή. Ο οίκος Moody's έθεσε όλες τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις τγς τράπεζας υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών σημείωσαν επίσης πτώση τη Δευτέρα. Η μετοχή της Credit Suisse Group AG υποχώρησε έως και 15% σε νέο χαμηλό ρεκόρ και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας (CDS) των ομολόγων σκαρφάλωσε σε ιστορικό υψηλό εν μέσω ανησυχιών για ευρύτερη μετάδοση στον τραπεζικό κλάδο από την κατάρρευση της SVB.

ΣΧΕΤΙΚΑ