Σε μικρότερη αύξηση επιτοκίων θα προχωρήσει η ΕΚΤ τον Μάιο εκτιμά η Goldman Sachs

NEWSROOM
Σε μικρότερη αύξηση επιτοκίων θα προχωρήσει η ΕΚΤ τον Μάιο εκτιμά η Goldman Sachs
Φωτο: AP Images

Η Goldman Sachs εκτιμά πως η επόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο, θα είναι μικρότερη από αυτή που ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται πως χθες η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,50%, στην 6η αύξηση των επιτοκίων της από το καλοκαίρι του 2022 με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Η επικεφαλής της ευρωτράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, «έδειξε» στο ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς να κάνει λόγο για συγκεκριμένο αριθμό για τις επόμενες αυξήσεις της ΕΚΤ.

Από την πλευρά της, η Goldman αναμένει πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά 0,25% στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας, τον Μάιο.

Σημειώνεται πως στην προηγούμενη πρόβλεψη της, η Goldman «έβλεπε» αύξηση 0,50% για τον Μάιο.

Ακόμα, οι αναλυτές που αμερικανικού επενδυτικού οίκου εκτιμούν πως το τελικό εύρος των επιτοκίων της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί στο 3,5% έναντι 3,75% στην προηγούμενη εκτίμηση.

Επιπλέον, η Goldman προβλέπει πως ο δομικός πληθωρισμός, εκτός τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, στην Ευρωζώνη θα φτάσει το 5,8% για τον Μάρτιο, έναντι 5,6% τον Φεβρουάριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ