Στη FED και τις αμερικανικές τράπεζες στρέφεται πλέον η προσοχή των επενδυτών

NEWSROOM
Fed
Φωτό: Shutterstock

Οι επενδυτές την Τρίτη πήραν λίγο θάρρος από τη διάσωση της προβληματικής Credit Suisse από την ελβετική ανταγωνίστριά της UBS, αν και οι ανησυχίες παραμένουν για τον κίνδυνο να προκληθεί περαιτέρω ζημιά στις πιστωτικές αγορές και στις μικρότερες αμερικανικές τράπεζες.

Η προσοχή είναι τώρα στραμμένη στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, με τους επενδυτές να αναρωτιούνται αν οι αδιάκοπες αυξήσεις επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας – που κατηγορούνται από ορισμένους για την πυροδότηση της κρίσης – μπορεί να έχουν τελειώσει.

Η συμφωνία ύψους 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την Credit Suisse, η οποία κάποτε άξιζε περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν το μεγαλύτερο όνομα που είχε εμπλακεί στην αναταραχή, σχεδιάστηκε από τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές και ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Οι ασιατικές μετοχές ανέβηκαν από τα χαμηλά τους, καθώς η κίνηση αυτή καθησύχασε τους χειρότερους φόβους για συστημική μετάδοση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

“Η τρέχουσα κατάσταση στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και την Credit Suisse έχει εγείρει ανησυχίες για τον κίνδυνο μετάδοσης“, δήλωσε στο Reuters η Grace Tam, επικεφαλής σύμβουλος επενδύσεων στο Χονγκ Κονγκ της BNP Paribas Wealth Management. “Αυτή τη φορά, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αντέδρασαν πολύ γρήγορα για να ενισχύσουν τη ρευστότητα. Αμερικανοί αξιωματούχοι μελετούν επίσης τρόπους για την προσωρινή εγγύηση όλων των τραπεζικών καταθέσεων, εάν η τραπεζική κρίση επεκταθεί“. Ωστόσο, η ίδια αναμένει ότι βραχυπρόθεσμα το κλίμα των επενδυτών θα παραμείνει ασταθές.

Η Credit Suisse ξεκίνησε την Τρίτη το τριήμερο ετήσιο Ασιατικό Επενδυτικό Συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων κορυφαία στελέχη περιφερειακών εταιρειών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Ούλριχ Κέρνερ, ο οποίος αναμενόταν να παρευρεθεί στο συνέδριο, αποχώρησε και η εκδήλωση έκλεισε για τα μέσα ενημέρωσης μετά τη διάσωση του Σαββατοκύριακου.

Η κατάρρευση της Credit Suisse προκλήθηκε από την κατάρρευση των αμερικανικών μεσαίων δανειστών Silicon Valley Bank και Signature Bank, και ενώ οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν από τις πρόσφατες απώλειες, οι επενδυτές εξακολουθούσαν να ανησυχούν για άλλες ωρολογιακές βόμβες στο τραπεζικό σύστημα. Οι μετοχές της First Republic Bank υποχώρησαν στο μισό τη Δευτέρα λόγω ανησυχιών ότι η εισροή κεφαλαίων ύψους 30 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα δεν θα ήταν αρκετή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Jamie Dimon, ηγείται των συνομιλιών με άλλες μεγάλες τράπεζες για νέες προσπάθειες σταθεροποίησης της First Republic, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η JPMorgan και η First Republic αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα. Εκπρόσωπος της First Republic παρέπεμψε σε προηγούμενη δήλωση στην οποία η τράπεζα ανέφερε ότι είναι “σε καλή θέση για να διαχειριστεί τη δραστηριότητα βραχυπρόθεσμων καταθέσεων”.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την Ουάσινγκτον έως την Ευρώπη έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η τρέχουσα αναταραχή είναι διαφορετική από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και τα κεφάλαια πιο εύκολα διαθέσιμα. Παρ’ όλα αυτά, οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες υποσχέθηκαν το Σαββατοκύριακο να παράσχουν ρευστότητα σε δολάρια για να σταθεροποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να αποτρέψουν την τραπεζική νευρικότητα.

Σε μια παγκόσμια αντίδραση που δεν έχει παρατηρηθεί από το αποκορύφωμα της πανδημίας, η Fed ανακοίνωσε ότι ενώθηκε με τις κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της ευρωζώνης και της Ελβετίας σε μια συντονισμένη δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς.

Οι έμποροι έχουν τώρα αυξήσει τα στοιχήματά τους ότι η Fed θα διακόψει τον κύκλο αυξήσεων την Τετάρτη για να προσπαθήσει να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά στο σύνολό τους παραμένουν διχασμένοι ως προς το αν η Fed θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ