Νagel (EKT): Συνεχίζουμε την μάχη κατά του πληθωρισμού

NEWSROOM
O πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel- Φωτογραφία AP
O πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel- Φωτογραφία AP

Η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται να ανταποκριθεί σε κάθε αναταραχή που παρατηρείται στις αγορές, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η τελευταία αναταραχή γύρω από τις τράπεζες κατέστησε σαφή τη σημασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, είπε ο Nagel σε ομιλία του στην Καρλσρούη της Γερμανίας, ενώ χαρακτήρισε ισχυρό το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, λέγοντας ότι μπορεί να στηριχθεί στην ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες για υποστήριξη εάν χρειαστεί.

«Γίνεται όλο και πιο σημαντικό να αποφασίζουμε για περαιτέρω βήματα νομισματικής πολιτικής από συνάντηση σε συνάντηση λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις», δήλωσε ο Nagel τη Δευτέρα. «Να είστε βέβαιοι, ωστόσο, ότι θα συνεχίσουμε να προχωράμε αποφασιστικά στην πορεία της νομισματικής ομαλοποίησης μέχρι να περιοριστεί ο πληθωρισμός και να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών».

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό και σταθερό», είπε ο Nagel, χωρίς να κάνει αναφορά σε επιμέρους ιδρύματα. «Έχει ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Ταυτόχρονα, το Ευρωσύστημα διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να παράσχει υποστήριξη εάν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έχει ακόμα φανεί στην οικονομία ο πλήρης αντίκτυπος από τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες έχουν φτάσει 350 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο, που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα. Παράλληλα τόνισε ότι καθώς ο πληθωρισμός παραμένει «πολύ υψηλός» και «μακριά» από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, αναμένει απο το καλοκαίρι την επιτάχυνση τη μείωσης των διαθεσίμων ομολόγων της ΕΚΤ, η οποία ξεκίνησε αυτόν τον μήνα.

«Οι αγορές θα μπορούν να το χειριστούν καλά, και όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, είναι απαραίτητο να μειωθεί ταχύτερα ο ισολογισμός του Ευρωσυστήματος» σημείωσε ο Γερμανός τραπεζίτης.

Τέλος σχολιάζοντας τα επίπεδα του πληθωρισμού στην Γερμανία είπε ότι πιθανόν να έχει κορυφωθεί αλλά αναμένει πως θα υποχωρήσει με αργό ρυθμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ