Πετρέλαιο: Τιμή άνω των 100 δολαρίων σε όλα τα σενάρια

NEWSROOM
Αγορά πετρελαίου
Αγορά πετρελαίου/ Φωτογραφία AP

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις αναφορικά με την πορεία των τιμών του πετρελαίου, καθώς οι αναλύσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα υπερβούν τα 100 δολάρια το βαρέλι. Μάλιστα σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα διαβλέπει ότι οι τιμές του ορυκτού καυσίμου θα εκτιναχθούν έως τα 157 δολάρια το βαρέλι, ενδεχόμενο που θα λειτουργήσει ως ντόμινο, από τη στιγμή που οι αυξημένες τιμές θα επηρεάσουν και άλλα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας.

Σήμερα εντούτοις,, οι τιμές έχουν πάρει την κατιούσα καταγράφοντας βαριές απώλειες. Περί τις 16:30 ώρα Ελλάδος, η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε κατά 2,43% στα 87 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που αυτή του αργού έχανε 2,95% στα 83 δολάρια το βαρέλι.

Με την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας να βαίνει ευρέως κλιμακούμενη, οι προοπτικές για την αγορά του πετρελαίου μόνο ευοίωνες δεν είναι. Στην περίπτωση που υπάρχει εμπλοκή του Ιράν στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, τότε η κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο καθώς πρόκειται για μια χώρα με σημαντική παραγωγή.

Στο μεταξύ υπάρχουν ακόμη πιο ακραία σενάρια, που θέλουν που θέλουν να υπάρξει ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στην περίπτωση αυτή τίθεται σε κίνδυνο η διακίνηση του μαύρου χρυσού μέσω των στενών του Ορμούζ μια δίοδος από την οποία διακινείται περί του 40% της παγκόσμιας παραγωγής.

Εν αμφιβόλω τίθεται και η διακίνηση φορτίων από τη διώρυγα του Σουέζ. Δύο σενάρια που αν επιβεβαιωθούν ειδικότερα την ίδια χρονική περίοδο, οι συνέπειες δεν θα είναι απλά καταστροφικές, αλλά οδυνηρές.

Επί του παρόντος, οι όποιες προβλέψεις μοιάζουν παρακινδυνευμένες, καθώς ούτε Ισραήλ και Χαμάς δείχνουν διάθεση να κάνουν πίσω στη μεταξύ τους αιματηρή διαμάχη, ούτε όμως χώρες που υποστηρίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά (για παράδειγμα, το Ιράν, η Τουρκία ή ο Λίβανος) επιδιώκουν να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Με τις υπάρχουσες συνθήκες, το πιο πιθανό σενάριο είναι η αγορά του πετρελαίου να εισέλθει σε μα περίοδο έντονων αναταράξεων η χρονική διάρκεια της οποίας κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι.

Με έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει τρία σενάρια κινδύνων με βάση ιστορικά γεγονότα που αφορούν περιφερειακές συγκρούσεις από τη δεκαετία του 1970, με αυξανόμενη σοβαρότητα και επιπτώσεις.

Το σενάριο «μικρής αναταραχής» θα οδηγήσει σε μείωση των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου κατά 3 εκατ. έως 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, οδηγώντας τις τιμές μεταξύ 109 και 121 δολαρίων ανά βαρέλι.

Το σενάριο «μεγάλης αναταραχής» της Παγκόσμιας Τράπεζας θυμίζει τον αντίκτυπο του αραβικού εμπάργκο πετρελαίου το 1973, μειώνοντας την παγκόσμια παροχή πετρελαίου κατά 6 εκατ. έως 8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αυτό αρχικά θα οδηγήσει τις τιμές ανοδικά στα 140 έως τα 157 δολάρια το βαρέλια, σημειώνοντας αύξηση έως 75%.

«Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, εάν διατηρηθούν, αναπόφευκτα θα σημαίνουν υψηλότερες τιμές τροφίμων», δήλωσε ο Αϊχάν Κόσε, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζα. «Εάν υπάρξει ένα σοβαρό σοκ στις τιμές πετρελαίου, αυτό θα οδηγήσει ανοδικά τον πληθωρισμό των τιμών τροφίμων που έχει ήδη αυξηθεί σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες».

ΣΧΕΤΙΚΑ