Φυσικό αέριο: Ο «γλυκός» καιρός ρίχνει τις τιμές - Στα 33 ευρώ η μεγαβατώρα

Φώτο: Associated Press

Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν άνω του 6% το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι ήπιες για την εποχή θερμοκρασίες περιόρισαν τη ζήτηση και τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου επιβάρυναν την αγορά.

Το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, το ολλανδικό TTF διαπραγματεύεται στα 33,40 ευρώ, σημειώνοντας «βουτιά» άνω του 60% μέσα στο 2023. Πριν από δύο ημέρες οι τιμές είχαν ξεπεράσει τα 37 ευρώ η μεγαβατώρα, κυρίως λόγω των αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

«Οι θερμές αέριες μάζες στην Ευρώπη θα διαρκέσουν μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο μετεωρολόγος της LSEG Marcin Gorski σε καθημερινό ερευνητικό σημείωμα. «Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν 2-7 βαθμούς κελσίου πάνω από το κανονικό, με την ζέστη να μετακινείται σιγά-σιγά προς τα ανατολικά», πρόσθεσε.

Η ζήτηση στην Μ. Βρετανία την Πέμπτη ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο των 263,5 εκ. κυβ. μέτρων για αυτή την εποχή του χρόνου, όπως αναφέρει το Reuters.

Η υψηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας υποβάθμισε επίσης τη ζήτηση φυσικού αερίου από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι επί του παρόντος γεμάτες κατά 87%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

ΣΧΕΤΙΚΑ