Είναι το παλλάδιο η επόμενη φούσκα των αγορών;

NEWSROOM
Είναι το παλλάδιο η επόμενη φούσκα των αγορών;
Φώτο: Shutterstock

Οι ανοδικές τάσεις του παλλάδιου δεν δείχνουν σημάδια κόπωσης, με το πολύτιμο μέταλλο να σημειώνει ακόμα ένα ρεκόρ, ενώ οι αναλυτές προειδοποιούν πως αυξάνεται η πιθανότητα για διόρθωση.

Το παλλάδιο που χρησιμοποιείται για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων, αποτελεί από το πιο κερδοφόρες πρώτες ύλες σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg. Με την τιμή του να φτάνει πλέον τα 1.558 δολάρια την ουγγιά, η Saxo Bank και η Commerzbank AG σημειώνουν πως τα κέρδη γίνονται πλέον όλο και πιο δύσκολα να διατηρηθούν.

Το παλλάδιο έχει εκτοξευτεί περισσότερο από 20% φέτος, με την τιμή του να αυξάνεται σε απίστευτα επίπεδα σε σχέση με το χρυσό και την πλατίνα. Η παγκόσμια έλλειψη που έχει οδηγήσει σε αυτή την εκτόξευση, κινδυνεύει να γίνει ακόμα χειρότερη καθώς το συνδικάτο των μεταλλωρύχων στη Νότιο Αφρική, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες παραγωγούς χώρες μαζί με την Ρωσία, απειλεί πως θα κατέβει σε απεργία.

Ο Όλε Χάνσεν, υπεύθυνος στρατηγικής της Saxo Bank δήλωσε στο Bloomberg πως «το παλλάδιο έχει μπει πλέον στην περιοχή της φούσκας, σύμφωνα και με τα ιστορικά υψηλά άλλων πολύτιμων μετάλλων. Όσο δεν αυξάνονται οι ποσότητες που εξορύσσονται ή δεν αλλάζει η δυναμική της ζήτησης από τους καταναλωτές, η τιμή μπορεί πάει ακόμα υψηλότερα».

Η Commerzbank από την πλευρά της επίσης εξέδωσε ανακοίνωση και σημειώνει οτι «το παλλάδιο δείχνει όλο και περισσότερα σημάδια πως μετατρέπεται σε φούσκα». Ο υπεύθυνος στρατηγικής της UBS, Τζόνι Τέβες δήλωσε πως «υπάρχουν περιθώρια για να βγει κάποιος κερδισμένος ακόμα και αν η αγορά συζητά για την πιθανότητα να φτάσει η τιμή του μετάλλου στα 2.000 δολάρια».

Από την πλευρά τους, οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις των οικονομικών στοιχείων από τις κορυφαίες εταιρείες που εξορύσσουν παλλάδιο και έχουν δει τις μετοχές τους να εκτοξεύονται φέτος.

Η νοτιοαφρικανική Anglo American Platinum που ανακοίνωσε τα περισσότερα κέρδη της από το 2008, υπογράμμισε πως τα τρία κορυφαία μέταλλα (πλατίνα, παλλάδιο και ρόδιο) θα παρουσιάσουν μεγάλη έλλειψη το 2019, καθώς η ζήτηση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνεται, παρά την ελάχιστη ανάπτυξη που έχουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων.

Ο αναλυτής της MineLife Γκάβιν Γουέντ δήλωσε ότι «η πρόσφατη απίστευτη πορεία της τιμής του παλλάδιου αναμένεται να πάρει εκ νέου ώθηση από την επερχόμενη απεργία στη Νότιο Αφρική. Οι εταιρείες που το χρησιμοποιούν καθώς και οι traders ανησυχούν για τις ποσότητες που υπάρχουν και τον εφοδιασμό τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ