Αυξήθηκαν οι μισθοί στην ευρωζώνη

NEWSROOM
Αυξήθηκαν οι μισθοί στην ευρωζώνη
Φώτο: Shuttrerstock

Σταθερός παρέμεινε ο ρυθμός αύξησης των μισθών της ευρωζώνης προς το τέλος του 2018, αναπτερώνοντας τις ελπίδες πως οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες θα βοηθήσουν να αποφευχθεί περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση της περιοχής.

Στην ευρωζώνη η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης, και η ανεργία μειώνεται στο 7,8% τον Δεκέμβριο από το 8,6% που βρισκόταν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, για να διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Ταυτόχρονα ορισμένοι εργαζόμενοι γίνονται όλο και πιο "σπάνιοι" σε ορισμένες περιοχές της ευρωζώνης και σε κάποιους κλάδους και αυτή η σύσφιξη στην αγορά εργασίας υποστηρίζει τους μισθούς. Η στατιστική υπηρεσία Eurostat ανακοίνωσε ότι οι ωριαίες αμοιβές στο δ΄ τρίμηνο αυξήθηκαν 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αντίστοιχα με τον ρυθμό ανάπτυξης στο γ΄ τρίμηνο.

Οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 1,9% στο δ΄ τρίμηνο, επομένως οι εργαζόμενοι της ευρωζώνης είδαν τους πραγματικούς τους μισθούς να αυξάνονται στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ