fbpxΑλλάζει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο | Economistas.gr
Skip to main content

Αλλάζει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

Αλλάζει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο
Φωτο: Shutterstock

Ψηφίστηκε στην ευρωβουλή η μεταρρύθμιση για τα πνευματικά δικαιώματα, με την απόφαση να προκαλεί τρόμο σε όσους υποστηρίζουν την ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο. Από τους 658 ευρωβουλευτές, που ήταν παρόντες στην ολομέλεια στο Στρασβούργο, 348 είπαν ναι στη μεταρρύθμιση, 274 αντιτάχθηκαν σ' αυτή και 36 απείχαν. Σκοπός της νέας νομοθεσίας είναι να προστατευτεί ο δημιουργός από την παράνομη αναπαραγωγή και διανομή του έργου του στο διαδίκτυο.

«Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί φόβοι για το τι μπορούν να κάνουν ή να μην κάνουν οι χρήστες -- τώρα έχουμε σαφείς εγγυήσεις για την ελευθερία της έκφρασης (...) και τη δημιουργικότητα στο Ίντερνετ», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Άντρους Άνσιπ εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Η μεταρρύθμιση αυτή με τα οικονομικά διακυβεύματα, η οποία παρουσιάσθηκε από τον Άνσιπ τον Σεπτέμβριο 2016, έγινε στόχος μιας άνευ προηγουμένου άσκησης πιέσεων από την πλευρά των υποστηρικτών, όπως και των αντιπάλων της, που κινητοποιήθηκαν μέχρι και την τελευταία ημέρα. Το κείμενο έχει στόχο να προσαρμόσει στην ψηφιακή εποχή την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα, που χρονολογείται από το 2001, μια εποχή κατά την οποία δεν υπήρχε το YouTube, που ανήκει σήμερα στη Google.

«Στόχος του είναι να επιτρέψει στον Τύπο και τους καλλιτέχνες να λαμβάνουν ένα μέρος των εσόδων που δημιουργούνται από τη διανομή των παραγωγών τους και των έργων τους στο Ίντερνετ», εξηγούσαν περισσότερες από 170 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο DJ Νταβίντ Γκετά και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Λουάν, σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από τη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα JDD.

Οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης επέμεναν πως οι «αμερικανικοί γίγαντες», όπως οι Google και Facebook, που επωφελούνται από τις διαφημίσεις που δημιουργούνται από τα έργα που φιλοξενούν, οφείλουν να αμείβουν πιο δίκαια τους μουσικούς, τους κινηματογραφιστές, τους φωτογράφους, τους εκδότες, τους δημοσιογράφους. Στο άλλο στρατόπεδο βρίσκονταν οι γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ, αλλά και οι υποστηρικτές της ελευθερίας στο Διαδίκτυο, που φοβούνται ότι θα περιοριστεί αυτός ο δίαυλος διανομής.

Τα κράτη μέλη, που θα πρέπει να δώσουν την οριστική έγκρισή τους στη μεταρρύθμιση, θα έχουν δύο χρόνια για να ενσωματώσουν το κείμενο στο εθνικό δίκαιό τους μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς το κείμενο δεν τα τεθεί σε ισχύ παρά το 2021.

«Η οδηγία, αν ενσωματωθεί σωστά, μπορεί να συμβάλει στο να διατηρηθεί το δημοσιογραφικό ερευνητικό ρεπορτάζ που όλα δείχνουν πως εξακολουθεί να είναι το καλύτερο μέσο για να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP, Agence France-Press) Φαμπρίς Φρις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Που σερφάρουν οι Έλληνες στο ίντερνετ
Που σερφάρουν οι Έλληνες στο ίντερνετ
Έρευνα αποκαλύπτει ποιοι Έλληνες χρησιμοποιούν περισσότερο το ίντερνετ και σε ποιες σελίδες συνηθίζουν να σερφάρουν.
Που σερφάρουν οι Έλληνες στο ίντερνετ
Alipay: Πάνω από 1 δισ. οι χρήστες διαδικτυακών πληρωμών
Alipay: Πάνω από 1 δισ. οι χρήστες διαδικτυακών πληρωμών
Οι παγκόσμιοι χρήστες της πλατφόρμας διαδικτυακών πληρωμών Alipay ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία.
Alipay: Πάνω από 1 δισ. οι χρήστες διαδικτυακών πληρωμών
ΗΠΑ: Στα ύψη η διαδικτυακή διαφήμιση
ΗΠΑ: Στα ύψη η διαδικτυακή διαφήμιση
Για πρώτη φορά, το ποσό που δαπανάται στη διαδικτυακή διαφήμιση στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει φέτος εκείνο των παραδοσιακών μέσων και η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια.
ΗΠΑ: Στα ύψη η διαδικτυακή διαφήμιση
Οι χρήστες δεν εμπιστεύονται πλέον το ίντερνετ
Οι χρήστες δεν εμπιστεύονται πλέον το ίντερνετ
Πονοκέφαλος για τους τεχνολογικούς γίγαντες καθώς πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει πως οι χρήστες του διαδικτύου ανησυχούν για τα προσωπικά τους δεδομένα.
Οι χρήστες δεν εμπιστεύονται πλέον το ίντερνετ