Εξαιρείται η Ελλάδα από τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν
Σειρά κυρώσεων σε βάρος ιρανικών επιχειρήσεων και προσώπων ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα οι ΗΠΑ. Όπως έγινε γνωστό, η Ελλάδα, μαζί με την Κίνα, την Ινδία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Ν. Κορέα, την Ταϊβάν και την Τουρκία έλαβαν προσωρινή εξαίρεση και θα συνεχίσουν να προμηθεύονται ιρανικό πετρέλαιο. Οι εξαιρέσεις κρίθηκαν σκόπιμες προκειμένου να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας, ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικλ Πομπέο.
«Η άνευ προηγουμένου οικονομική πίεση στο Ιράν καθιστά σαφές στο ιρανικό καθεστώς πως θα αντιμετωπίσει εντεινόμενη διεθνή απομόνωση και οικονομικό μαρασμό μέχρι να μεταβάλει ριζικά την αποσταθεροποιητική του συμπεριφορά» ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μντούτσιν.
Οι κυρώσεις επιβάλλονται σε 50 ιρανικές τράπεζες και θυγατρικές τους, 200 πρόσωπα και εμπορικά πλοία, καθώς και στην Iran Air, τον κρατικό αερομεταφορέα του Ιράν.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μωχάμεντ Ζαφάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον ως προσπάθεια εκφοβισμού της Τεχεράνης.