Ιαπωνικό μπλόκο στη Huawei και κινεζική αντίδραση

NEWSROOM
Ιαπωνικό μπλόκο στη Huawei και κινεζική αντίδραση
Φωτο: Shutterstock

Ο αποκλεισμός των κινεζικών εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, Huawei και ZTE, από τις κρατικές προμήθειες, έφερε την δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας που υπογράμμισε πως μια τέτοια απόγαση μπορεί να πλήξει τις σινοϊαπωνικές σχέσεις.

Το Τόκιο αναθεώρησε το ρυθμιστικό πλαίσιο επί των σχετικών προμηθειών εντός του 2018, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των όρων ασφαλείας, γεγονός που οδήγησε σε ντε φάκτο εμπάργκο του κρατικού τομέα στις κινεζικές Huawei και ZTE.

Να υπενθυμίσουμε πως η Huawei αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη καχυποψία στη Δύση, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, καθώς θεωρείται ότι ο εξοπλισμός της πιθανόν να χρησιμοποιείται από τις κινεζικές αρχές για κατασκοπεία και συλλογή πληροφοριών. Η ίδια η εταιρεία έχει απαντήσει ότι οι σχετικές αιτιάσεις είναι "αβάσιμες".

Τα μέτρα περιλαμβάνουν πλέον και τις ιδιωτικές εταιρείες ως προς τις προμήθειες εξοπλισμού για δίκτυα 5G, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιαπωνικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα αποφύγουν να προχωρήσουν σε προμήθειες από τις δύο κινεζικές εταιρείες.

"Ελπίζουμε να μην δούμε ανάδυση πρακτικών προστατευτισμού από χώρες όπως η Ιαπωνία, που είναι βασικοί υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου", ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Γκάο Φενγκ.

Το 2018 απαγορεύθηκε στη ZTE, τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, να αγοράζει εξαρτήματα από αμερικανικές εταιρείες, λόγω παραβίασης του ρυθμιστικού πλαισίου για τις εξαγωγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ