Ο Ρώσος ολιγάρχης που μπήκε σε... καραντίνα

Φώτο: Shutterstock

Η συμφωνία που έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν τις κυρώσεις σε εταιρείες που σχετίζονται με τον Όλεγκ Ντεριπάσκα μπορεί να βοήθησε στην αποκατάσταση της τάξης στην παγκόσμια αγορά αλουμινίου, όμως άφησε το Ρώσο ολιγάρχη μόνο και απομονωμένο.

Τα ανώτερα στελέχη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της United Co. Rusal και της μητρικής En+ Group Plc πλέον αποφεύγουν την επικοινωνία με το μεγαλύτερο μέτοχο των εταιρειών, ο οποίος υπόκειται σε προσωπικές κυρώσεις, σύμφωνα με γνώστες της κατάστασης, που επικαλείται σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Ο Ντεριπάσκα δε δίνει το παρόν στις χλιδάτες συγκεντρώσεις, στις οποίες πήγαινε συχνά και ακόμη και ο αντίπαλός του, δισεκατομμυριούχος επίσης, Βλαντιμίρ Ποτάνιν, υποστηρίζει ότι η απουσία του έχει γίνει αισθητή.

Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στον Ντεριπάσκα και τις επιχειρήσεις του, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του Ρώσου, αλλά και η παγκόσμια αγορά αλουμινίου να βρεθούν σε αναταραχή.

Μετά από οκτώ μήνες διαπραγματεύσεων και εντατικό λόμπι, και αφού ο Ντεριπάσκα συμφώνησε να μειώσει τη συμμετοχή τους επιχειρήσεις του και να παραδώσει τον έλεγχο, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έβγαλε την Rusal και την En+ από τη λίστα των κυρώσεων.

Έκτοτε ο Ντεριπάσκα είναι ουσιαστικά εξαφανισμένος. Δε παρευρέθηκε ούτε στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον περασμένο Φεβρουάριο, ούτε στη συνάντηση του Πούτιν με τους επιχειρηματίες το Μάρτιο. Ενώ είναι πολύ πιθανό να είναι απών και από το ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ που θα γίνει τον Ιούνιο στην Αγία Πετρούπολη.

Ακόμη και ο Πρόεδρος της En+, Γκρεγκ Μπάρκερ, ο Βρετανός λόρδος που συντόνισε τις προσπάθειες για την άρση των κυρώσεων, υποστηρίζει ότι έχει να μιλήσει με τον Ντεριπάσκα από τότε που ήρθησαν οι κυρώσεις. Η σχέση του ολιγάρχη με τις εταιρείες του είναι πλέον «πολύ περιορισμένη», είπε ο Μπάρκερ στη Σύνοδο των Financial Times, Global Commodities, στη Λοζάνη.

Και παρά το γεγονός ότι ο Ντεριπάσκα έχει σχέσεις με πολλά στελέχη του για περισσότερα από δέκα χρόνια, η επικοινωνία μεταξύ τους έχει σταματήσει το τελευταίο διάστημα, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι περιοδικοί έλεγχοι που γίνονται στα κινητά τους.

Στις σπάνιες περιπτώσεις, που η επικοινωνία είναι αναπόφευκτη, ο υπάλληλος θα πρέπει να δηλώσει στις αρχές την ανάγκη για επικοινωνία, καθώς και να εξηγήσει τους ακριβείς λόγους, για τους οποίους θα πρέπει να γίνει.

Πέραν των στρεβλώσεων που δημιουργούν για τον ανταγωνισμό οι κυρώσεις για το Ρώσο ολιγάρχη, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος έχει μηνύσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και τον ίδιο τον υπουργό, Στήβεν Μνούτσι, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι απλά το τελευταίο θύμα μία «πολιτικής μάχης».

ΣΧΕΤΙΚΑ