fbpxΟ Τραμπ δεν θέλει να παραδοθούν τα φορολογικά του στοιχεία | Economistas.gr Skip to main content

Ο Τραμπ δεν θέλει να παραδοθούν τα φορολογικά του στοιχεία

Ο Τραμπ δεν θέλει να παραδοθούν τα φορολογικά του στοιχεία
AP Images

Οι δικηγόροι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιούν για το ενδεχόμενο προσφυγής στην δικαιοσύνη, στην περίπτωση που μία λογιστική εταιρία παραδώσει φορολογικά στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας, για τον Αμερικανό πρόεδρο, στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με το “Politico.”

Οι δικηγόροι του προέδρου Τραμπ, Ουίλιαμ Κονσοβόι και Στέφαν Πασαντίνο παροτρύνουν την λογιστική εταιρία Mazars USA να μην συμμορφωθεί με μία κλήση που της έχει στείλει ο πρόεδρος της αναφερόμενης επιτροπής, Δημοκρατικός Ελάιζα Κάμινγκς.

Η κλήση αυτή εκδόθηκε χθες για την παράδοση φορολογικών στοιχείων του Τραμπ, ενώ οι δικηγόροι του, την χαρακτηρίζουν ως μία κίνηση με πολιτικά κίνητρα, που έχει ως στόχο να πλήξει τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Δεν είναι μυστικό ότι το Δημοκρατικό Κόμμα έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τη νέα πλειοψηφία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων για να ενεργοποιήσει ένα κύμα ερευνών στα προσωπικά ζητήματα του προέδρου, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν οτιδήποτε μπορούν να βρουν, ώστε να τον πλήξουν πολιτικά», ανέφεραν οι δύο δικηγόροι σε επιστολή τους προς τον Τζέρι Ντ. Μπερνστέιν, εξωτερικό νομικό σύμβουλο της Mazars, πριν από την επίσημη παράδοση της κλήσης.

Οι δικηγόροι ανέφεραν ότι επίσημα έχουν προειδοποιήσει την εταιρία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προσφυγή στην δικαιοσύνη. Παράλληλα, παρότρυναν τον Μπερνστέιν να μην προχωρήσει στην παράδοση εγγράφων στον Κάμινγκς, μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας για την κλήση, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι είναι πολύ πιθανή η έναρξη μιας μακράς δικαστικής διαδικασίας.

«Ο ζήλος των Δημοκρατικών εντατικοποιήθηκε αφού ο Ρόμπερτ Μάλερ αδρανοποίησε το αφήγημά τους ‘για συνωμοσία με την Ρωσία», τόνισαν οι δικηγόροι, ενώ παρέθεσαν μία σειρά από νομικά προηγούμενα, τα οποία όπως υποστηρίζουν, αποτρέπουν την συμμόρφωση της Mazars με το αίτημα για την παράδοση στοιχείων από την κλήση του Κάμινγκς.

Τον προηγούμενο μήνα, η επιτροπή είχε επίσημα ζητήσει από την λογιστική εταιρία την παράδοση οικονομικών αρχείων σε βάθος μιας δεκαετίας για τον πρόεδρο Τραμπ, με σημείο αναφοράς τις επιχειρήσεις Τραμπ, το καταπίστευμα του που τελεί υπό αναίρεση, αλλά κι άλλα στοιχεία για την επιχειρηματική του δράση.

Αντιδρώντας, η Mazars ζήτησε την έκδοση μιας κλήσης που θα ήταν διατυπωμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσει να συνεργαστεί. Ο Κάμινγκς δήλωσε προς την εταιρία ότι ζητάει τα έγγραφα, ώστε να επιβεβαιώσει την κατάθεση του Μάικλ Κόεν, πρώην προσωπικού δικηγόρου και μεσάζοντα του Τραμπ.

Ο Κόεν υποστήριξε στην δημόσια κατάθεσή του στο Κογκρέσο, ότι ο Τραμπ “φούσκωνε” και “ξεφούσκωνε” την αξία των περιουσιακών του στοιχείων, για λόγους προσωπικού κέρδους.

Οι δικηγόροι του Αμερικανού προέδρου αμφισβητούν τη νομική δικαιοδοσία που έχει η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων για την διεξαγωγή μιας τέτοιας έρευνας γύρω από τον πρόεδρο Τραμπ και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του, με έμφαση στα φορολογικά του στοιχεία.

«Η Επιτροπή Εποπτείας δεν είναι μία μινιατούρα του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχοντας ως αποστολή την διεξαγωγή ερευνών και την άσκηση ποινικών διώξεων για την τέλεση ομοσπονδιακών εγκλημάτων. Είναι ένα νομοθετικό όργανο ‘κι όχι μία υπηρεσία για την επιβολή του νόμου ή ένα δικαστήριο.’ Η προσπάθεια του προέδρου της, να προσδώσει στο Κογκρέσο, το ρόλο της αστυνομίας, της εισαγγελίας και του δικαστή, είναι αντισυνταγματική»,  έγραψαν στην επιστολή τους οι δύο δικηγόροι.

Ο Μπερνστέιν, ως εξωτερικός νομικός σύμβουλος της Mazars δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων για την επιστολή των δικηγόρων του Τραμπ. Σε μία ξεχωριστή επιστολή τους προς τον Κάμινγκς, οι δύο δικηγόροι υιοθέτησαν την κριτική που ασκούν οι Ρεπουμπλικάνοι για την έκδοση κλήσης της αναφερόμενης επιτροπής προς την Mazars.

Ο Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Τζόρνταν που έχει υψηλόβαθμη θέση εντός Επιτροπής Εποπτείας έγραψε επίσης, ένα υπόμνημα προς τα μέλη της επιτροπής, εκφράζοντας τις δικές του ανησυχίες για την έκδοση της κλήσης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κίνηση του Κάμινγκς να επιτρέψει την διεξαγωγή ψηφοφορίας μεταξύ των μελών της επιτροπής για την έκδοση κλήσεων, αποτέλεσε μία “ουσιαστική κατάχρηση εξουσίας” και παραβίαση των αρμοδιοτήτων του.

Ο Κάμινγκς είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι θα προχωρούσε στην μονομερή έκδοση της κλήσης, με δεδομένη την διακοπή των εργασιών του Κογκρέσου για δύο εβδομάδες και για τις πασχαλινές διακοπές. «Είμαι δραστικά αντίθετος στην πρωτοφανή κλήση του προέδρου Κάμινγκς προς την Mazars και την ανεύθυνη και ουσιαστικά επικίνδυνη συμπεριφορά του, μέσω της εμμονής του να επιτεθεί στον πρόεδρο Τραμπ και την οικογένειά του, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας»,  έγραψε χαρακτηριστικά ο Τζόρνταν.

Ο Κάμινγκς από την πλευρά του απάντησε στην επιστολή του Τζόρνταν, αργότερα χθες, υποστηρίζοντας ότι «τα αρχεία της Mazars είναι έγγραφα καθοριστικής σημασίας για τις έρευνες που διεξάγονται από την επιτροπή και για ζητήματα της άμεσης δικαιοδοσίας μας».

Μεταξύ αυτών και το αν ο Τραμπ επεσήμανε ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων, αλλά κι αν παραβιάζει τις διατάξεις του συντάγματος σχετικά με τις αμοιβές του, ώστε να διασφαλιστεί ότι ένας πρόεδρος δεν μπορεί να υφίσταται ξένη επιρροή, σύμφωνα με την απαντητική επιστολή του Κάμινγκς.

Η επιστολή αυτή του Κάμινγκς αποτύπωσε τον βαθύ κομματικό διαχωρισμό που υπάρχει στο εσωτερικό της επιτροπής, αναφορικά με τη νομιμότητα του πλαισίου διεξαγωγής των ερευνών που έχουν ενεργοποιήσει οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, γύρω από τον πρόεδρο Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θα «βομβαρδίσει» ο Τραμπ με δασμούς την Ευρώπη;
Θα «βομβαρδίσει» ο Τραμπ με δασμούς την Ευρώπη;
Ενώ το μέτωπο με την Κίνα για το εμπόριο παραμένει ανοικτό, οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ένωσης βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια.
Θα «βομβαρδίσει» ο Τραμπ με δασμούς την Ευρώπη;
Νέες βολές Τραμπ κατά ΕΕ για Brexit και εμπόριο
Νέες βολές Τραμπ κατά ΕΕ για Brexit και εμπόριο
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι η ΕΕ είναι «τόσο σκληρή» με τη Βρετανία, και ότι είναι επίσης «μια σκληρή εμπορική εταίρος με τις ΗΠΑ».
Νέες βολές Τραμπ κατά ΕΕ για Brexit και εμπόριο
Ο κ. WikiLeaks που έκανε Πρόεδρο τον Τραμπ
Ο κ. WikiLeaks που έκανε Πρόεδρο τον Τραμπ
Ο Τζούλιαν Ασάνζ αποτελεί μια από τις αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της εποχής μας και είναι άγνωστο αν θα μάθουμε τελικά αν πρόκειται για ένα στρατιώτη της ελεύθερης δημοσιογραφίας ή έναν άνθρωπο που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.
Ο κ. WikiLeaks που έκανε Πρόεδρο τον Τραμπ
Τραμπ: Παράταση 45 ημερών στις εξαγωγές υλικών προς την Huawei
Τραμπ: Παράταση 45 ημερών στις εξαγωγές υλικών προς την Huawei
Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε ότι έδωσε παράταση 45 ημερών προκειμένου οι αμερικανικές εταιρίες να εξακολουθήσουν να συνεργάζονται με την κινεζική Huawei Technologies Co Ltd.
Τραμπ: Παράταση 45 ημερών στις εξαγωγές υλικών προς την Huawei