Τι χάθηκε και τι διασώθηκε από τη Notre Dame

AP Images

Ο εμβληματικός καθεδρικός ναός του Παρισιού, η Νοτρ Νταμ, ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς παραδόθηκε στις φλόγες το βράδυ της Δευτέρας. Η Νοτρ Νταμ στεγάζει έργα ανεκτίμητης θρησκευτικής, καλλιτεχνικής, ιστορικής, μουσικής και αρχιτεκτονικής αξίας. Κάποια χάθηκαν, κάποια υπέστησαν σοβαρές ζημιές και παρά την τεράστια πυρκαγιά που χρειάστηκε 500 πυροσβέστες και 14 ώρες μάχης με τις φλόγες για να σβηστεί, κάποια γλύτωσαν.

Στα εμβληματικά κειμήλια συγκαταλέγονται τα εξής:

Το στεφάνι του Ιησού, το οποίο θεωρείται το πιο ιερό κειμήλιο του ναού, διεσώθη, σύμφωνα με δηλώσεις της Δημάρχου του Παρισιού, Αν Ινταλγκο. Το στεφάνι θεωρείται το πραγματικό αγκάθινο στεφάνι που τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Ιησού κατά τη σταύρωσή του και έφτασε στο Παρίσι το 13ο αιώνα από το Λουδοβίκο τον ένατο. Από το 1896 διατηρείται σε γυάλινο κουτί και είναι ελάχιστες φορές στη διάθεση του κοινού.

Στο ναό βρίσκεται επίσης κομμάτι του Τιμίου Ξύλου ύψους 24 εκατοστών και μήκους 9 εκατοστών. Θεωρείται ότι προέρχεται από το Σταυρό του Ιησού, διατηρείται επίσης σε γυάλινο κουτί και είναι άγνωστο αν διασώθηκε.

Το εντυπωσιακό εκκλησιαστικό όργανο που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1730, δηλαδή πριν από τρεις αιώνες, δεν κάηκε και δείχνει άθικτο, ωστόσο κανείς δε γνωρίζει προς το παρόν τι βλάβες υπέστη από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν την ώρα της πυρκαγιάς, αλλά και από τους τόνους νερού που έπεσαν για την κατάσβεσή της. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το εκκλησιαστικό όργανο της Παναγίας των Παρισίων έχει «εκπληκτικό» ήχο, με «πολύ πλούσια χρώματα», ότι είναι πολύ «εύθραυστο» και ότι υπάρχει αναμονή δύο ετών από οργανοπαίχτες που θέλουν να το χρησιμοποιούν. Κάθε πίπα του οργάνου καθαρίστηκε ξεχωριστά κατά την ανακαίνιση του 2013.

Η στέγη του ναού χτίστηκε από τεράστια κομμάτια ξύλου που κόπηκαν από δάση το 12ο και το 13ο αιώνα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Γαλλία δε διαθέτει πια τόσο μεγάλα δέντρα για να ξαναφτιαχτεί η εντυπωσιακή στέγη της Νοτρ Νταμ που, δυστυχώς, καταστράφηκε.

Μετά τη Γαλλική Επανάσταση, όλες οι καμπάνες του ναού καταστράφηκαν και αντικαταστάθηκαν, εκτός από μία, που λέγεται Εμανουέλ και ζυγίζει 13 τόνους. Το 2013, όταν ο Καθεδρικός γιόρταζε τα 850 χρόνια του, εννιά τεράστιες καμπάνες αντικατέστησαν αυτές που είχαν φτιαχτεί το 19ο αιώνα. Ο ήχος τους είναι ιστορικός, ενώ και ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος του Βίκτορ Ουγκό, ο Κουασιμόδος, έκανε αυτή ακριβώς τη δουλειά: Χτυπούσε τις καμπάνες της εμβληματικής εκκλησίας. Οι ζημιές που υπέστησαν οι καμπάνες, αλλά και η δομή τους δεν είναι ακόμα γνωστή.

Πάνω από δέκα τεράστιες ζωγραφιές που έχουν γίνει από το 1630 έως το 1708 βρίσκονται μέσα στη Νοτρ Νταμ. Ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι από την Παρασκευή θα ξεκινήσει η αφαίρεσή τους για να πάνε στο Μουσείο του Λούβρου για συντήρηση. Είναι άγνωστη προς το παρόν η ζημιά που έχουν υποστεί.

Την περασμένη εβδομάδα, 16 θρησκευτικά αγάλματα έφυγαν από τη Νοτρ Νταμ για να καθαριστούν και γλύτωσαν από την καταστροφική πυρκαγιά. Πρόκειται για τα αγάλματα των 12 Αποστόλων και 4 Ευαγγελιστών.

Τα τρία περίφημα βιτρό του Καθεδρικού ναού έχουν γίνει το 13ο αιώνα. Ειδικοί του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αποτιμηθεί η ζημιά που έχουν υποστεί, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες ότι έχουν ουσιαστικά καταστραφεί. Τις επόμενες ημέρες θα ξέρουμε περισσότερα…

ΣΧΕΤΙΚΑ