fbpxΟ Μακρόν θέλει να κλείσει το «Χάρβαρντ της Γαλλίας» | Economistas.gr
Skip to main content

Ο Μακρόν θέλει να κλείσει το «Χάρβαρντ της Γαλλίας»

Ο Μακρόν θέλει να κλείσει το «Χάρβαρντ της Γαλλίας»
AP Images

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, θέλοντας να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων και να ενισχύσει τη δημοτικότητα του, είναι έτοιμος να θυσιάσει ακόμη και ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γαλλίας.

Η Εθνική Σχολή Διοίκησης, ιδρύθηκε από τον Ντε Γκωλ το 1945 και είναι γνωστή με τα αρχικά ENA. Στόχος του Ντε Γκωλ ήταν ο εκδημοκρατισμός της διαδικασίας επιλογής στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Η ΕΝΑ έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες κορυφαία στελέχη του γαλλικού κράτους και επιτυχημένους επιχειρηματίες. Ο ίδιος ο Μακρόν είναι απόφοιτος της ΕΝΑ.

Το ίδρυμα αποτελεί μόνιμο στόχο επικρίσεων είτε της αριστερής είτε της δεξιάς παράταξης. Οι επικριτές του λένε ότι είναι «εργοστάσιο παραγωγής γραφειοκρατών» αποκομμένων από την πραγματικότητα, μία αιχμή που συχνά στοχεύει και τον ίδιο τον Μακρόν.

Ο Μακρόν, θέλει να κλείσει ή να αναδιαρθρώσει ριζικά τη σχολή, όπως γράφει το "Bloomberg". Αυτό το μέτρο, είναι ένα από πολλά τα οποία ο πρόεδρος είχε σκοπό να ανακοινώσει τη Δευτέρα το βράδυ σε μία προγραμματισμένη ομιλία που ματαιώθηκε λόγω της πυρκαγιάς στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

«Αν θέλουμε να χτίσουμε μία κοινωνία ίσων ευκαιριών και εθνικής αριστείας, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις προδιαγραφές της επιλογής των ανώτερων στελεχών των δημόσιων υπηρεσιών», επρόκειτο να δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος, όπως ανέφερε κείμενο της ομιλίας του που διέρρευσε στον Τύπο. Ο Μακρόν αναμένεται να ανακοινώσει τις προτάσεις του μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Το ΕΝΑ έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη Γαλλία από την ίδρυσή του το 1945, σε μία προσπάθεια να διευρυνθεί η πρόσβαση σε υψηλά ιστάμενες θέσεις πέρα από τους πλούσιους και όσους έχουν διασυνδέσεις. Μέσα στους 6.500 απόφοιτους της σχολής συμπεριλαμβάνονται έξι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας και πάρα πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και νομοθετών. Έξι από τους καλύτερους συμβούλους του Μακρόν, συμπεριλαμβανομένων του προσωπάρχη και του γενικού γραμματέα της προεδρίας είναι απόφοιτοι της σχολής.

Η σχολή συχνά συγκρίνεται με τα αμερικανικά και αγγλικά ελίτ πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ και η Οξφόρδη. Στην πραγματικότητα έχουν σημαντικές διαφορές. Οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε εξαντλητικές εισαγωγικές εξετάσεις, χωρίς διατάξεις για την προτίμηση των παιδιών των αποφοίτων. Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρώην υπουργός Οικονομικών η οποία είναι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απέτυχε στις εξετάσεις, όπως και ο προκάτοχος της, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Η φοίτηση είναι δωρεάν, και περίπου ένας στους τέσσερις σπουδαστές έχει τη δυνατότητα να λάβει οικονομική ενίσχυση για να πληρώσει στέγη και τροφή. Στους αποφοίτους είναι εγγυημένη μια θέση σε δημόσια υπηρεσία.

Η δυσαρέσκεια προς το ΕΝΑ, υποβόσκει εδώ και χρόνια, με κάποιους απόφοιτους να υποστηρίζουν την άποψη πως έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ισχυρών τεχνοκρατών που προωθούν ο ένας τον άλλον χωρίς να αντιλαμβάνονται τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Ακόμη, πολλές φορές, απόφοιτοι της σχολής δεν είναι καλοί μάνατζερ επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, ο Ζαν-Μαρί Μεσιέ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Vivendi, σχεδόν κατέστρεψε την εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Γκάλοπ που διεξήχθη στα μέσα του Απριλίου από την εφημερίδα Journal du Dimanche βρήκε πως το 49% όσων τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της σχολής, είναι υποστηρικτές της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Οι υπεύθυνοι του ΕΝΑ τα τελευταία χρόνια έχουν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διορθωθούν κάποιες από τις αδυναμίες του ιδρύματος, απαιτώντας, για παράδειγμα, από τους σπουδαστές να ολοκληρώσουν πρακτική άσκηση για να βελτιώσουν τις διοικητικές τους ικανότητες. Ακόμη, η σχολή έχει προχωρήσει σε εισαγωγή ξένων σπουδαστών και πλέον ένας στους τρεις δεν είναι Γάλλοι.

Η ιδέα της κατάργησης της Σχολής, πιθανότατα είναι απλώς μία κίνηση εντυπωσιασμού. Ο πρόεδρος περισσότερο έχει ως στόχο να διαφοροποιήσει τις ανώτερες βαθμίδες των δημόσιων υπηρεσιών, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τα πλάνα του προέδρου. Το ίδρυμα πιθανότατα απλώς θα μετονομαστεί και θα αναδιοργανωθεί, χωρίς να έχουν αποφασισθεί ακόμη οι λεπτομέρειες αυτής της αναδιοργάνωσης.

Ο Λορέν Μπιγκόρν, επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσίου δικαίου Montaigne στο Παρίσι, δήλωσε πως ο εάν ο Mακρόν θέλει να διαφοροποιήσει τα ανώτατα αξιώματα των δημόσιων υπηρεσιών, μπορεί απλώς να προσλάβει άτομα για τις θέσεις στις οποίες κατά παράδοση τοποθετούνται απόφοιτοι του ΕΝΑ. «Η κατάργηση του ΕΝΑ δεν βγάζει κανένα νόημα», πρόσθεσε ο Μπιγκόρν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Μακρόν άρχισε κοινωνικό διάλογο με... γκάφα
Ο Μακρόν άρχισε κοινωνικό διάλογο με... γκάφα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε σήμερα την έναρξη της "μεγάλης διαβούλευσης" προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση των "κίτρινων γιλέκων".
Ο Μακρόν άρχισε κοινωνικό διάλογο με... γκάφα
Με δημοψήφισμα σκέπτεται να απαντήσει ο Μακρόν στα γιλέκα
Με δημοψήφισμα σκέπτεται να απαντήσει ο Μακρόν στα γιλέκα
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη Γαλλία σε μια προσπάθεια να επιλύσει την κοινωνικο-οικονομική κρίση.
Με δημοψήφισμα σκέπτεται να απαντήσει ο Μακρόν στα γιλέκα
«Καμπανάκι» Μακρόν για Brexit: Ξύπνα, Ευρώπη!
«Καμπανάκι» Μακρόν για Brexit: Ξύπνα, Ευρώπη!
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα περιγράψει το Brexit ως ένα «καμπανάκι» σε μια ομιλία που θα εκφωνήσει αυτόν τον μήνα.
«Καμπανάκι» Μακρόν για Brexit: Ξύπνα, Ευρώπη!
Μακρόν: Μέσα σε 5 χρόνια θα ξανακτίσουμε τη Notre Dame
Μακρόν: Μέσα σε 5 χρόνια θα ξανακτίσουμε τη Notre Dame
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε σήμερα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι ο Καθεδρικός ναός θα αποκατασταθεί μέσα σε 5 χρόνια. Πάνω από 750 εκατ. οι δωρεές.
Μακρόν: Μέσα σε 5 χρόνια θα ξανακτίσουμε τη Notre Dame
Τετ α τετ Μακρόν-Σολτς: Ενέργεια, άμυνα και ΕΕ στην ατζέντα 
Τετ α τετ Μακρόν-Σολτς: Ενέργεια, άμυνα και ΕΕ στην ατζέντα 
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποπειρώνται σήμερα να δώσουν ξανά ώθηση στο γαλλογερμανικό δίδυμο, που βαραίνουν πολλές διαφωνίες, για ζητήματα από την ενέργεια ως την άμυνα, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τετ α τετ Μακρόν-Σολτς: Ενέργεια, άμυνα και ΕΕ στην ατζέντα