Η έκθεση Μιούλερ διχάζει τους Δημοκρατικούς

NEWSROOM
Η έκθεση Μιούλερ διχάζει τους Δημοκρατικούς
Φωτό: AP Images

Η έκθεση Μιούλερ πετάει το μπαλάκι στο Κογκρέσο, καθώς σημειώνει πως έχει την δύναμη να φέρει τον Τραμπ να απαντήσει αν παραβίασε τον νόμο με τους Δημοκρατικούς να εμφανίζονται πλέον διχασμένοι για την πιθανότητα έναρξης νέας έρευνας εναντίον του Προέδρου.

Οι ηγετικές μορφές του κόμματος των Δημοκρατικών δείχνουν να τραβούν χειρόφρενο στις προσδοκίες για την κλήση του Τραμπ, ενώ μεσολαβούν μόλις 18 μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η Αλεξάνδρια Οκάσιο- Κορτέζ υποσχέθηκε να προωθήσει την ιδέα για κλήση του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η έκθεση Μιούλερ θέτει τους Δημοκρατικούς προ των ευθυνών τους.

Πολλά από τα ευρήματα της έκθεσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους Δημοκρατικούς κατά την προεκλογική περίοδο ενάντια στην επανεκλογή Τραμπ, με τα «δυνατά χαρτιά» των Δημοκρατικών να κρατούν χαμηλούς τόνους προς το παρόν. Οποιαδήποτε εξάλλου προσπάθεια για κατηγορία του Προέδρου θα ξεκινήσει στο Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, όμως για την απομάκρυνση του Τραμπ θα χρειαστεί και η συνδρομή της Γερουσίας που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο Δημοκράτης πρόεδρος της Επιτροπής Τζέρολντ Νάντλερ δηλωσε πως θα ζητήσει την αποχαρακτηρισμένη έκθεση του Μιούλερ και θα ζήτησε από τον Μιούλερ να καταθέσει στην Επιτροπή στις 23 Μαΐου.

Στην έκθεση του Μιούλερ, έκτασης 448 σελίδων, που δόθηκε χθες, Πέμπτη 19/08, στη δημοσιότητα, αναφέρονται λεπτομερώς εκτενείς επαφές ανάμεσα στην εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές του 2016 και Ρώσους πράκτορες που, όπως αναφέρεται, επιδίωξαν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του Τραμπ.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία για εγκληματική συνωμοσία ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και τη Ρωσία, με τις ενδείξεις να είναι «ατελέσφορες» και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποδειχθεί ότι υπήρξε πρόθεση παρεμπόδισης της δικαιοσύνης. Με τον εισαγγελέα να μην καταλήγει αν ο Πρόεδρος διέπραξε το αδίκημα της παρεμπόδισης δικαιοσύνης, όμως ταυτόχρονα δεν τον απαλλάσσει.

Η έκθεση περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το πώς ο πρόεδρος επιχείρησε να απομακρύνει τον ίδιο τον Μιούλερ, ενώ διέταξε μέλη της κυβέρνησής του να διακηρύξουν δημοσίως την αθωότητά του και άφησε έναν πρώην συνεργάτη του να πιστεύει ότι θα του δοθεί χάρη, για να τον εμποδίσει να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς.

Σύμφωνα με την έκθεση υπάρχουν «ουσιαστικές αποδείξεις» που αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Τραμπ απέλυσε τον Κόμεϊ το 2017 λόγω της «απροθυμίας» του τελευταίου να δηλώσει δημοσίως ότι ο πρόεδρος δεν ήταν υπό έρευνα.

Ο Μιούλερ αναφέρεται επίσης σε «κάποιες ενδείξεις» ότι ο Τραμπ γνώριζε για τις επαφές που είχε ο πρώην σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Μόσχα που είχαν γίνει πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση ο Τραμπ άφησε τον πρώην επικεφαλή του προεκλογικού επιτελείου του, Πόλ Μάναφορτ να πιστεύει πως θα έπαιρνε προεδρική χάρη, καθώς είχε παραδεχθεί πως είχε μοιραστεί δεδομένα και είχε συζητήσει τη στρατηγική του επιτελείου του Τραμπ για να νικήσει στις μεσοδυτικές Πολιτείες, με τον Ουκρανορώσο πολιτικό σύμβουλο Κονσταντίν Κιλίμνικ.

Ο Πολ Μάναφορντ έδωσε επίσης την εντολή στον Γκέιτς να δώσει στοιχεία στον Κιλίμνικ, από τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2016. Από τον Αύγουστο του ίδιου έτους μέχρι τον άνοιξη του 2018 συζήτησε κατ' επανάληψη με τον Κιλίμνικ και ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός αυτόνομου, φιλορωσικού καθεστώτος στην ανατολική Ουκρανία. Το σχέδιο αυτό ήταν ένας τρόπος για να αποκτήσει τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας η Ρωσία «από την πίσω πόρτα», παραδέχτηκε ο ίδιος. Από την έρευνα όμως δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι ο Μάναφορτ είχε παρουσιάσει αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο στον Τραμπ.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η ομάδα του ειδικού εισαγγελέα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα «εύλογο επιχείρημα» ότι ο γιος του προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, παραβίασε τη νομοθεσία περί χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών. Παράλληλα όμως, οι εισαγγελείς δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να πετύχουν την καταδίκη του.

Η ομάδα του Μιούλερ δεν κλήτευσε τον ίδιο τον Τραμπ για να καταθέσει στον ειδικό εισαγγελέα επειδή, όπως εξηγείται στην έκθεση, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ουσιαστική καθυστέρηση στα τελευταία στάδια της έρευνας. Ταυτόχρονα, αποδέχτηκε την πάγια θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να διωχθεί για ποινικό αδίκημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ