ΟΟΣΑ: Αυτές θα είναι οι προκλήσεις της εργασίας

NEWSROOM
ΟΟΣΑ: Αυτές θα είναι οι προκλήσεις της εργασίας
Φώτο: Shutterstock

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει στις κυβερνήσεις πως πρέπει να κινηθούν γρήγορα για την επιμόρφωση των εργαζομένων στα νέα δεδομένα της απασχόλησης καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος.

Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές απασχόλησης, στα επόμενα 20 χρόνια κινδυνεύει να εξαφανιστεί το 14% των θέσεων εργασίας, ενώ 32% αναμένεται να αλλάξουν ριζικά.

Ο Οργανισμός σημειώνει πως υπάρχουν πολλές προκλήσεις για την αγορά εργασίας που αλλάζει, και τονίζει πως αν δεν αντιμετωπιστούν θα εντείνουν τις ανισότητες. «Χωρίς άμεση κινητοποίηση, πολλοί άνθρωποι και ειδικά όσοι έχουν χαμηλή εξειδίκευση θα μείνουν πίσω στον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας».

Εκτός από τους ανειδίκευτους εργάτες, οι εργαζόμενοι μεγάλης ηλικίας, οι άνεργοι και όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ελαστικής εργασίας, αναμένεται να είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες στις μελλοντικές προκλήσεις που θα φέρουν η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη.

Με τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς ελαστικής εργασίας να αντιμετωπίζονται ως πολίτες «β’ κατηγορίας» καθώς τα παρωχημένα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης δεν προσφέρουν καμία προστασία, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Ανχελ Γκουρία, τόνισε ότι οι προνοιακές καλύψεις πρέπει να επεκταθούν, ώστε να καλυφθούν και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Χαρακτηριστικά ο Άνχελ Γκουρία τονίζει πως είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας «διότι η αδυναμία της να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα (του αυτοματισμού και των μη τυπικών μορφών εργασίας) και να καλύψει τους εργαζομένους, δημιουργεί δυσαρέσκεια και γεννά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας συστημάτων».

Ταυτόχρονα ο ΟΟΣΑ σημειώνει την ανάγκη για την ενδυνάμωση των συνδικαλιστικών οργάνων, ώστε η αγορά εργασίας να γίνει πιο ασφαλής και κοινωνικά δίκαιη. Χαρακτηριστικά, καταγράφει πως τα τελευταία τριάντα χρόνια η συμμετοχή στα εργατικά συνδικάτα έχει περιοριστεί, με το ποσοστό να φθάνει το μόλις 16% επί του συνόλου των εργαζομένων το 2016 έναντι του 30% το 1985. «Και αυτό έχει περιστείλει τη διαπραγματευτική ισχύ των εργαζομένων και έχει μειώσει το ποσοστό του εθνικού εισοδήματος, που διοχετεύεται σε αυτούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ