fbpxΛουκέτο στα εστιατόρια του Τζίμι Όλιβερ | Economistas.gr Skip to main content

Λουκέτο στα εστιατόρια του Τζίμι Όλιβερ

Λουκέτο στα εστιατόρια του Τζίμι Όλιβερ
Φώτο: Shutterstock

Ο διάσημος βρετανός σεφ Τζέιμι 'Ολιβερ, που συνέβαλε στην εκλαΐκευση της εγγλέζικης γαστρονομίας παγκοσμίως, ανακοίνωσε την πτώχευση των εστιατορίων του στη Βρετανία, μια εξέλιξη που οδηγεί στην κατάργηση 1.000 θέσεων εργασίας.

Τα περισσότερα από τα εστιατόρια αυτά ανήκουν στην αλυσίδα Jamie's Italian η οποία άρχισε τη δραστηριότητά της το 2008 σε πολύ εμπορικούς δρόμους κυρίως του Λονδίνου και μεγάλων πόλεων της χώρας. Σύμφωνα με το BBC, συνολικά πλήττονται 25 καταστήματα του διάσημου μάγειρα που έγινε επιχειρηματίας.

«Είμαι συντετριμμένος από την πτώχευση των εστιατορίων μας στη Βρετανία», έγραψε ο σεφ στο Twitter. «Είμαι πολύ λυπημένος με αυτό που συμβαίνει και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους μας και τους προμηθευτές μας που δόθηκαν ψυχή τε και σώματι σε αυτή τη δραστηριότητα τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια», έγραψε ο "γυμνός σεφ"σε ανακοίνωση.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τα εστιατόρια αυτά τέθηκαν υπό διαχείριση --μια μορφή προστασίας από τους δανειστές. Το δικηγορικό γραφείο KPMG, που όρισε ο όμιλος 'Ολιβερ ως διαχειριστές θα αναζητούσε έναν ή αρκετούς αγοραστές για την εξαγορά όλης της εμπορικής επιχείρησης ή μέρους αυτής. Ωστόσο, λίγο μετά την ανακοίνωση για την πτώχευση, το KPMG ανακοίνωσε ότι 22 από τα 25 εστιατόρια κλείνουν αμέσως και οριστικά.

«Δυστυχώς, το κλείσιμο αυτών των εστιατορίων οδηγεί στην απόλυση σχεδόν 1.000 εργαζομένων, από τους 1.300 των 25 εστιατορίων», εξήγησε το γραφείο KPMG. Τα εστιατόρια του 'Ολιβερ στο εξωτερικό δεν θα πληγούν από την εξέλιξη αυτή, διευκρίνισε.

Οι πολύ σκληρές επιχειρηματικές συνθήκες στην εστίαση

Οι επιχειρηματικές συνθήκες στον τομέα της εστίασης είναι οι πιο σκληρές που έχω γνωρίσει ποτέ στη Βρετανία", υπογράμμισε ο Γουίλ Ράιτ, ένας από τους διαχειριστές του KPMG. «Η διεύθυνση των εστιατορίων 'Ολιβερ εργάστηκε ακατάπαυστα για να σταθεροποιήσει την επιχείρηση παρά την αύξηση των τιμών και μια μειωμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις νέες επενδύσεις που ήταν απαραίτητες για να ανταποκριθεί η επιχείρηση στην κρίση ρευστότητας», πρόσθεσε.

Το steakhouse Barbecoa και το Jamie Oliver's Diner επίσης πλήττονται από τη διαχείριση, που περιλαμβάνει το Fifteen στο Λονδίνο, ένα από τα πρώτα εστιατόρια που ίδρυσε ο 'Ολιβερ το 2002, μια κοινωνική επιχείρηση που έχει στόχο την εκπαίδευση άνεργων νέων.

Η ανακοίνωση αυτή είναι ένα σοκ για την κοινή γνώμη στη Βρετανία, όπου ο Τζέιμι Ολιβερ είναι μια προσωπικότητα της μαγειρικής την τελευταία 20ετία, γνωστός για την έκδοση πολλών βιβλίων μαγειρικής και την παρουσίαση πολλών τηλεοπτικών εκπομπών.

Το συνδικάτο Unite αντέδρασε υπογραμμίζοντας ότι «η παρούσα οικονομική αβεβαιότητα δεν βοηθούσε τον τομέα της εστίασης». Αλλά πρόσθεσε ότι ο Τζέιμι 'Ολιβερ είναι αναμφίβολα χαμένος μιας στρατηγικής ενός «υπερβολικά γρήγορου επεκτατισμού». Ο 43χρονος 'Ολιβερ βοήθησε να αναδειχτεί η βρετανική γαστρονομία, τομέας που έγινε πάρα πολύ ανταγωνιστικός.

Στις αρχές του 2017, ο διάσημος σεφ με το ανέμελο στυλ του ροκ σταρ είχε ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο έξι εστιατορίων της αλυσίδας Jamie's Italian στη Βρετανία, επιρρίπτοντας τότε την ευθύνη στο Brexit που εξαιτίας του ακρίβυναν οι τιμές των προϊόντων που χρησιμοποιεί για την παρασκευή των ιταλικών πιάτων του.

Η αλυσίδα εστιατόριων του 'Ολιβερ είναι το τελευταίο θύμα ενός βίαιου εμπορικού κλίματος στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της Βρετανίας.

Τον Μάρτιο, ο Όμιλος Εστιατορίων Boparan (BRG) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει τουλάχιστον το ένα τρίτο των καταστημάτων των αλυσίδων του Giraffe και Ed's Easy Diner, ενώ οι αλυσίδες Carluccio's, Prezzo, Strada και Gourmet Burger Kitchen έκλεισαν εστιατόρια τους το 2018.

Αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες δείχνουν αύξηση της τάσης για μενού που παραγγέλλονται μέσω των εφαρμογών του κινητού όπως προσφέρουν οι αλυσίδες Just Eat και Deliveroo και μια προτίμηση για ταχύτερη εξυπηρέτηση στο φαγητό σε σχέση με τα εστιατόρια όπως του 'Ολιβερ, που μαγειρεύουν με τον κλασικό τρόπο τα πιάτα τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Brain drain: Συνεχής η ροή Ελλήνων μεταναστών στη Βρετανία
Brain drain: Συνεχής η ροή Ελλήνων μεταναστών στη Βρετανία
Η αύξηση είναι συνεχόμενη από το 2010 μέχρι το 2016. Ελάχιστη η μείωση μετά το δημοψήφισμα για Brexit. Aυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται σε επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης
Brain drain: Συνεχής η ροή Ελλήνων μεταναστών στη Βρετανία
Βρετανία: Νέα παράταση του Brexit ψήφισε η Βουλή
Βρετανία: Νέα παράταση του Brexit ψήφισε η Βουλή
Πέρασε η τροπολογία Λέτουιν, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit.
Βρετανία: Νέα παράταση του Brexit ψήφισε η Βουλή
Brexit: Σχέδιο Τζόνσον για νέα ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή
Brexit: Σχέδιο Τζόνσον για νέα ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή
Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θα επιχειρήσει, σήμερα, να γίνει μια νέα ψηφοφορία στη Βουλή, ευελπιστώντας, αυτή τη φορά, να περάσει τη συμφωνία για το Brexit.
Brexit: Σχέδιο Τζόνσον για νέα ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή
Βρετανία: Τελευταία ευκαιρία για Brexit στις 31/10
Βρετανία: Τελευταία ευκαιρία για Brexit στις 31/10
Με δύο σημαντικές ψηφοφορίες θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπη η βρετανική κυβέρνηση, μία για το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης και μία για το εσπευσμένο πρόγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας του ν/σ.
Βρετανία: Τελευταία ευκαιρία για Brexit στις 31/10