Μ. Ντράγκι: Δύσκολο το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον

NEWSROOM
Μ. Ντράγκι: Δύσκολο το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον
AP Images

Οι αρνητικές εξελίξεις από την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα που προκαλεί τόσο ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας, όσο και η άνοδος του προστατευτισμού και οι αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές, συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου όπου ανακοίνωσε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά μέχρι το 2020.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε πως το ΔΣ συνεχίζει να πιστεύει στις προοπτικές της οικονομίας και τόνισε πως είναι αποφασισμένο να δράσει σε περίπτωση δύσκολων καταστάσεων και είναι έτοιμο να προσαρμόσει τα εργαλεία του για να διασφαλίσει πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να συγκλίνει προς τον στόχο. «Δεν υπάρχει ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, η πιθανότητα ύφεσης είναι μικρή», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός «παραμένει αποδυναμωμένος, με τις πληθωριστικές προσδοκίες να υποχωρούν».

Αναφερόμενος στο Brexit, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως «Τον περασμένο Μάρτιο μπορεί να ελπίζαμε σε μία εμπορική συμφωνία ή στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού για το Brexit, ωστόσο πλέον τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και αυτό δεν ισχύει».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έδωσε στη δημοσιότητα και τις ανανεωμένες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις τοποθετούν την άνοδο του ΑΕΠ στο 1,2% το 2019 εν αντιθέσει με το 1,1% που προβλεπόταν τον Μάρτιο, και 1,4% το 2020 και το 2021, που είναι χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη που ανέφερε 1,6% και 1,5% αντίστοιχα.

Επιπλέον η ΕΚΤ στοχεύει σε ρυθμούς 2% της αύξησης του πληθωρισμού. Ένας στόχος όμως που δεν επιτυγχάνεται από το 2013 και έπειτα, με τις προβλέψεις να σημειώνουν πως θα αργήσει ακόμα αρκετά χρόνια η επίτευξη αυτού του στόχου. Οι εμπειρογνώμονες τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 1,3% το 2019, 1,4% το 2020 και 1,6% το 2021. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου οι προβλέψεις αναθεωρήθηκε ανοδικά για το 2019 (από 1,2%) και καθοδικά για το 2020 (1,5%), ενώ για το 2021 δεν υπήρξε μεταβολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ