Η χαρισματική Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι της ΕΚΤ

Φωτό: Associated Press

Η επόμενη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι διαφορετική από όλους τους προκατόχους της. Κατ’ αρχάς, είναι γυναίκα. Επίσης, δεν είναι οικονομολόγος και δεν έχει καμία εμπειρία στη χάραξη νομισματικής πολιτικής. Και παρότι πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι πρόβλημα, στην πραγματικότητα, ίσως αποδειχτεί προσόν.

Αυτό που η Κριστίν Λαγκάρντ φέρνει στην ΕΚΤ, μία από τις υψηλότερες θέσεις που υπάρχουν, είναι το πολιτικό της ένστικτο και η γνώση διαχείρισης σημαντικών θέσεων σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο.

Τα προσόντα αυτά κάνουν τη Λαγκάρντ μία εξαιρετική υποψήφια για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζες, μία από τις τρεις σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο και θεματοφύλακα της σταθερότητας στην Ευρώπη.

Η Λαγκάρντ θα φτάσει στο κτήριο της Φρανκφούρτης της 1η Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, δύσκολα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία καταστροφή, καθώς η κυρία Λαγκάρντ είναι μία χαρισματική γυναίκα, άριστη στην επικοινωνία, που απαιτεί το σεβασμό των αγορών.

Σε περίπτωση που το θέμα του χρέους της Ιταλίας απειλήσει το ευρώ, οι επενδυτές έχουν λόγο να είναι ήρεμοι. Η Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οργάνωσε την οικονομική διάσωση της Αργεντινής, αλλά και της Ελλάδας.

«Είναι πολύ διαφορετική από τους προηγούμενοι, αλλά αυτό ακριβώς χρειάζεται», δήλωσε ο διάσημος επενδυτής, πρώην διαχειριστής κεφαλαίων και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

Βέβαια, η Λαγκάρντ γίνεται Πρόεδρος της ΕΚΤ σε μία «ευαίσθητη» στιγμή, όπως την περιέγραψε και η ίδια. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και τα σημάδια είναι ιδιαιτέρως εμφανή στην Ευρώπη, όπου ο πληθωρισμός επιμένει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1,2% φέτος.

Η αδυναμία της οικονομίας μπορεί να αναδείξει όποιο σοκ συμβεί στο σύστημα, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Για παράδειγμα, το παγκόσμιο εμπόριο που κινδυνεύει λόγω των «εμπορικών πολέμων. Ή το υψηλό χρέος της Ιταλίας που παραμένει πάνω από το 130% του ΑΕΠ. Ή η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς κάποια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο περιοχών. Αν κάτι από αυτά εξελιχθεί σε κρίση, τότε η ΕΚΤ θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρό πρόβλημα.

Ο Ντράγκι δεν προχώρησε σε κάποια αύξηση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα η διάδοχος του να μη διαθέτει και μεγάλο εύρος κινήσεων. Ενώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η διάδοχος του Ντράγκι θα πρέπει να πείσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι η ευρωζώνη χρειάζεται κάποιο πρόγραμμα δημοσιονομικής ώθησης και η Λαγκάρντ είναι σίγουρα ο άνθρωπος που θα μπορούσε να φέρει εις πέρας ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα.

Μην ξεχνάμε ότι αφόρου ανέλαβε το ΔΝΤ από τον Ντομινίκ Στρος-Καν το 2011, η Λαγκάρντ μαζί με την ΕΚΤ και την Κομισιόν ενορχήστρωσε τη δεύτερη διάσωση της χώρας μας, που βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τότε συνεργάστηκε με το Μάριο Ντράγκι, αλλά και με ευρωπαίους ηγέτες με πιο σκληρή γραμμή, όπως η Άγκελα Μέρκελ.

Αναλυτές μάλιστα θεωρούν ότι η Λαγκάρντ, φανατική ευρωπαία και αυτή, θα μείνει στη γραμμή Ντράγκι, οπότε η πολιτική της ΕΚΤ θα έχει συνέχεια…

ΣΧΕΤΙΚΑ