Έτοιμη να πάρει μέτρα η Τράπεζα της Ιαπωνίας

NEWSROOM
Έτοιμη να πάρει μέτρα η Τράπεζα της Ιαπωνίας
Φωτογραφία: Shutterstock

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν προχώρησε σήμερα σε επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας αλλά δεσμεύθηκε να το κάνει «χωρίς δισταγμό» εάν η παγκόσμια επιβράδυνση θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Οι αυξανόμενες επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας έχουν οδηγήσει τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να υπαινιχθούν περαιτέρω χαλάρωση και έχουν ασκήσει πιέσεις στην Τράπεζα της Ιαπωνίας, που της έχουν απομείνει πολύ λίγα εργαλεία πολιτικής για να αντιμετωπίσει μια σημαντική επιβράδυνση.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα ενίσχυσε τη δέσμευσή της να ενεργήσει προληπτικά κατά των κινδύνων για την οικονομία, καθώς οι πολιτικές υπέρ του προστατευτισμού και οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις καθυστερούν την αναμενόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης.

«Δεν νομίζω ότι η Ιαπωνία έχει χάσει δυναμική σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τις τιμές, ή ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος να συμβεί αυτό», δήλωσε ο Κουρόντα σε συνέντευξη Τύπου. «Αλλά οι κίνδυνοι στο εξωτερικό εντείνονται. Εάν αυτό παραταθεί, θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους για την Ιαπωνία και να απειλήσει τη δυναμική της οικονομίας να πετύχει τον στόχο μας για τις τιμές. Εάν αυτό συμβεί, θα χαλαρώσουμε την πολιτική χωρίς δισταγμό».

Όπως αναμενόταν ευρέως, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τον στόχο της για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1% και τη δέσμευση της να κατευθύνει τις αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων γύρω στο 0%. Διατήρησε επίσης αμετάβλητη τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής της, δηλαδή τη δέσμευση που αναλαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες αναφορικά με τη μελλοντική νομισματική πολιτική, δεσμευόμενη να κρατήσει τα επιτόκια στα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδά τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ