Γιατί είναι απαραίτητα τα αποθέματα πετρελαίου

Shutterstock

Η νέα κρίση που ξέσπασε από το πρωί του Σαββάτου στη Μέση Ανατολή με το βομβαρδισμό του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και τις πετρελαιοπηγές του Χουραΐς, δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η παγκόσμια οικονομία και πόσο ευάλωτη και εκτεθειμένη σε μία περιοχή που είναι εξαιρετικά ασταθής.

Βομβαρδίζοντας το μεγαλύτερο διυλιστήριο στον κόσμο, οι δράστες – είτε είναι οι Χούτι, είτε το Ιράν (το πιθανότερο φυσικά) – κατάφεραν να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα όχι μόνο στη Σαουδική Αραβία, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, παρότι χθες οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν για μερικές ώρες σημαντική πτώση, το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου ότι θα χρησιμοποιηθούν τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου για να εξισορροπιστεί η αγορά οδήγησε σε σημαντική ανάκαμψη τις τιμές. Γενικώς, σε οικονομικό επίπεδο, η κατάσταση έδειξε να ομαλοποιείται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκτραχυνθεί ξανά.

Καθοριστικό ρόλο παίζει η ύπαρξη των αποθεμάτων πετρελαίου, όχι μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας.

Για την ιστορία, όλα ξεκίνησαν τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1975 όταν ο Πρόεδρος, Τζέραλντ Φορντ, στον απόηχο της πετρελαϊκής κρίσης υπέγραψε ένα νόμο που δημιουργούσε τις πρώτες αποθήκες πετρελαίου της χώρας, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον είχε δεχτεί ισχυρό πλήγμα από το εμπάργκο της προηγούμενης χρονιάς. Τότε, οι χώρες του ΟΠΕΚ έσφιξαν τον κλοιό γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες – που είναι κολοσσιαίος αγοραστής, αλλά και εξαγωγέας αργού πετρελαίου.

Έκτοτε, η χώρα δημιούργησε κολοσσιαία αποθέματα που αυτή τη στιγμή αγγίζουν τα 645 εκατομμύρια βαρέλια και πρόκειται για τη σημαντικότερη «καβάτζα» πετρελαίου στον πλανήτη.

Την περασμένη Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τη χρήση των αποθεμάτων αργού σε περίπτωση που χρειαστεί, μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία. Οι αποθήκες αυτές, γνωστές ως SPR, βρίσκονται σε ένα σύμπλεγμα τεσσάρων περιοχών στον κόλπο του Τέξας και της Λουιζιάνας. Βρίσκονται σε βάθος 600 έως 1.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης και έχουν φτάσει ακόμα και τα 727 εκατ. βαρέλια το 2009.

Μόνο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τη δικαιοδοσία να εγκρίνει τη χρήση τους και αυτό έχει συμβεί μόνο τρεις φορές. Η πιο πρόσφατη ήταν τον Ιούνιο του 2011 όταν διαταράχθηκαν οι εξαγωγές πετρελαίου από τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Τότε, η αμερικανική κυβέρνηση ανησύχησε ότι μπορεί να απειληθεί η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη και διέταξε την πώληση 30 εκατ. βαρελιών.

Τα αποθέματα χρησιμοποιήθηκαν επίσης το 2005 μετά την καταστροφή υποδομών από τον τυφώνα Κατρίνα, αλλά και το 1991 όταν οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Ιράκ στο πλαίσιο της «Καταιγίδας της Ερήμου». Η χρήση των αποθεματικών ανακουφίζειάμεσα την παγκόσμια αγορά…

ΣΧΕΤΙΚΑ