Ευρωκοινοβούλιο: Ενέκρινε τον διορισμό Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

NEWSROOM
Ευρωκοινοβούλιο: Ενέκρινε τον διορισμό Λαγκάρντ στην ΕΚΤ
AP Images

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ του διορισμού της Κριστίν Λαγκάρντ στην θέση της επόμενης προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Λαγκάρντ, η οποία δεν ήταν παρούσα, παρά την πρόσκληση να παρευρεθεί, θα γίνει η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό για τα επόμενα οκτώ χρόνια, εφόσον ο διορισμός της επισημοποιηθεί και από τους ηγέτες της ΕΕ. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν στα μέσα Οκτωβρίου.

Οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν τον διορισμό της με 394 ψήφους, έναντι 206 κατά και 49 αποχών στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι εξαιρετική επιλογή και έχει την πλήρη υποστήριξή μου», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία απευθυνόμενος στην ολομέλεια ο κεντροδεξιός τσέχος ευρωβουλευτής Λούντεκ Νίντερμαγερ.«Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι σε θέση να υπογραμμίσει τη σημασία και άλλων (οικονομικών) πολιτικών, όχι μόνο της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Νίντερμαγερ.

Επιδέξια διαπραγματευτής, αλλά με μικρή εμπειρία στη νομισματική πολιτική, η Λαγκάρντ επελέγη τον Ιούλιο από τους ηγέτες της ΕΕ για να αντικαταστήσει από την 1η Νοεμβρίου τον Μάριο Ντράγκι στο πηδάλιο του πιο ισχυρού οικονομικού θεσμού της Ένωσης.

Ο Λουξεμβούργιος Ιβ Μερς ψηφίσθηκε επίσης από το Ευρωκοινοβούλιο για τη θέση του αντιπροέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ με 379 ψήφους υπέρ, 230 κατά και 69 αποχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ