Η πολιτική τραγωδία του Ντόναλντ Τραμπ

AP Images

Η τεχνική διαπραγμάτευσης του Ντόναλντ Τραμπ που ασκεί εμμέσως πιέσεις στο συνομιλητή του και ζητά διαρκώς ανταλλάγματα – την οποία τελειοποίησε ως επιχειρηματίας και τώρα επιχειρεί να τη μεταφέρει στο Λευκό Οίκο – ίσως τελικά να είναι το χαρακτηριστικό που θα τον καταστρέψει. Η ευκαιρία των αντιπάλων του δίνεται τώρα με τη διαδικασία που ξεκίνησαν εις βάρος του οι Δημοκρατικοί με στόχο την καθαίρεσή του σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τον περασμένο Ιούλιο με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η συμπεριφορά του ότι θα είναι πάντα αυτός που θα κερδίσει κάνοντας μπούλινγκ, αλλάζοντας τα γεγονότα όπως τον βολεύει και δημιουργώντας μυθεύματα και συνθήματα λασπολογώντας για τους πολιτικούς του αντιπάλους είναι η τακτική που τον έβαλε στο Οβάλ Γραφείο.

Ωστόσο, από την ημέρα που μπήκε στο Λευκό Οίκο, η συμπεριφορά απέχει δραματικά από τους «κώδικες συμπεριφοράς» ενός Αμερικανού Προέδρου. Και αρχικά η συμπεριφορά αυτή είχε απήχηση στο κοινό που τον ψήφισε, όμως πλέον μπορεί να του γυρίζει μπούμερανγκ με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Άλλωστε, η «πολιτική τραγωδία», σύμφωνα με το CNN του Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι πιστεύει πραγματικά ότι η συνομιλία του με τον Ουκρανό Πρόεδρο ήταν «τέλεια» όπως τη χαρακτήρισε, παρά το γεγονός ότι περιέχει σοβαρά στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποπομπή του. Ο ίδιος δεν τα καταλαβαίνει…

Πολλοί παρατηρητές, όπως ο πρώην Διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, υποστηρίζουν ότι ο τρόπος που κάνει μπίζνες ο Τραμπ και ο τρόπος που απαιτεί από τους άλλους τυφλή πίστη έχουν ομοιότητες με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Νονοί της μαφίας.

Ο φυλακισμένος πια πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κοέν, που «καθάριζε» για τον τότε επιχειρηματία διάφορες υποθέσεις, όπως, για παράδειγμα, τις πληρωμές σε πορνοστάρ είχε πει στην κατάθεση στο Κογκρέσο ότι ο Τραμπ «δε σου δίνει ερωτήσεις, δε σου δίνει διαταγές. Μιλά με κώδικα. Και εγώ κατανοώ αυτόν τον κώδικα, επειδή είμαι κοντά του εδώ και μία δεκαετία».

Σίγουρα ο Τραμπ είναι ειδικός στο να δημιουργεί τη δική του πραγματικότητα, την οποία παρουσιάζει ως την απόλυτη αλήθεια, όμως τελικά η αποκάλυψη της συνομιλίας του με τον Ουκρανό δείχνει ξεκάθαρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, κατάχρηση εξουσίας από πλευράς του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και προσπάθεια εμπλοκής μίας ξένης δύναμης για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη στο εσωτερικό, γεγονός που οδήγησε και στο αίτημα για αποπομπή από τη Δημοκρατική Πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι.

Αρχικά, πολλοί εκτίμησαν ότι η Νάνσι Πελόζι κινήθηκε υπερβολικά γρήγορα και ίσως η υπόθεση με τον Ουκρανό Πρόεδρο να μην ήταν τόσο σοβαρή, όμως όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η συνομιλία, όλο και περισσότεροι Δημοκρατικοί πείθονται για την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για αποπομπή του Αμερικανού Προέδρου – κάτι που βέβαια θα βάλει το έθνος σε ένα σκοτεινό πολιτικό τούνελ.

Το σίγουρο είναι ότι ο Τραμπ θα παλέψει για την πολιτική του επιβίωση, όμως προς το παρόν δε διαθέτει τα θεσμικά όπλα που χρειάζονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ