fbpxBrexit: Παλινωδίες Τζόνσον με την παράταση | Economistas.gr
Skip to main content

Brexit: Παλινωδίες Τζόνσον με την παράταση

Brexit: Παλινωδίες Τζόνσον με την παράταση
AP Images

Ο Μπόρις Τζόνσον έστειλε αργά το βράδυ του Σαββάτου στον Ντόναλντ Τουσκ την επιστολή που δεν ήθελε ποτέ να στείλει: το αίτημα για αναβολή του Brexit. Ωστόσο, την έστειλε ανυπόγραφη και επιπλέον έστειλε μια δεύτερη επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία του δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την αναβολή!

Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν υποχρεωμένος από τον νόμο Μπεν να ζητήσει παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου, έπειτα από την ήττα που υπέστη το Σάββατο στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε και αντίγραφο αυτού του νόμου στον Τουσκ.

Ο Τζόνσον ήλπιζε ότι οι βουλευτές θα ενέκριναν το Σάββατο τη συμφωνία που πέτυχε αυτή την εβδομάδα με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ομως, με ψήφους 322 υπέρ και 306 κατά, ψηφίστηκε τροπολογία που προβλέπει ότι ακόμη κι αν η Βουλή εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο Τζόνσον θα πρέπει να ζητήσει παράταση του Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση από την ΕΕ και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Τι αναφέρει ο Τζόνσον στην επιστολή

Στην επιστολή του προς τον Ντόναλντ Τουσκ, ο Μπόρις Τζόνσον ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να δοθεί καμία παράταση στο Brexit.

«Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει πότε θα εξετάσει αυτό το αίτημα και αν θα το κάνει δεκτό. Αν και θα προτιμούσα ένα διαφορετικό αποτέλεσμα σήμερα, η κυβέρνηση θα πιέσει για την επικύρωση και θα καταθέσει τη σχετική νομοθεσία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Παραμένω σίγουρος ότι θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία έως τις 31 Οκτωβρίου», αναφέρει ο Τζόνσον.

«Παρότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει αν θα δεχθεί το αίτημα που γίνεται με εντολή του κοινοβουλίου ή αν θα προσφέρει μια εναλλακτική περίοδο παράτασης, έχω ξεκαθαρίσει από τότε που έγινα πρωθυπουργός ότι η περαιτέρω παράταση θα βλάψει τα συμφέροντα της Βρετανίας, των Ευρωπαίων εταίρων μας και τη μεταξύ μας σχέση», συνεχίζει ο Μπόρις Τζόνσον. «Πρέπει να φέρουμε αυτή τη διαδικασία σε μια κατάληξη προκειμένου να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση και να χτίσουμε τη νέα σχέση μας στα θεμέλια της μακράς ιστορίας μας ως γείτονες και φίλοι σε αυτή την ήπειρο», επισημαίνει ακόμη ο Μπόρις Τζόνσον, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιθυμεί να καθυστερήσει περαιτέρω η διαδικασία του Brexit.

Η πρώτη αντίδραση Τουσκ στο αίτημα για το Brexit

Ο Ντόναλντ Τουσκ με ένα λιτό tweet έκανε γνωστό ότι έλαβε το βρετανικό αίτημα για παράταση του Brexit.

«Το αίτημα για παράταση μόλις έφτασε. Τώρα θα αρχίσω τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πώς θα αντιδράσουμε», έγραψε στην ανάρτησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο Τζόνσον χρησιμοποιεί το εγχειρίδιο Τραμπ»

Η κίνηση του Μπόρις Τζόνσον να στείλει ανυπόγραφο το αίτημα για αναβολή του Brexit και μαζί την επιστολή στην οποία αναφέρει ότι δεν θέλει αυτό που ζητάει, προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης της Βρετανίας, που τον κατηγόρησαν ότι η κίνησή του ήταν… αλά Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό έρχεται κατευθείαν από το εγχειρίδιο του Ντόναλντ Τραμπ και πρέπει να σταματήσουμε τον Μπόρις Τζόνσον», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής των Εργατικών Ντέιβιντ Λέιμι, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εξωθεί την Βρετανία στο «δρόμο της αναρχίας και της ανομίας».

Με tweet της η Τζοάνα Τσέρι, βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την κίνηση του Τζόνσον να στείλει αυτές τις τρεις επιστολές. «Ο Τζόνσον είναι ένας πρωθυπουργός που πλέον μεταχειρίζεται με περιφρόνηση το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια», τόνισε ο Τζον Μακντόνελ, σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος. «Η ανώριμη άρνησή του ακόμη και να υπογράψει την επιστολή επιβεβαιώνει αυτό που πάντα υποπτευόμασταν ότι ο Τζόνσον με την αλαζονική αίσθηση της πεποίθησής του το δικαιώματός του, θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου και υπεράνω κάθε λογοδοσίας», ανέφερε ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Brexit: Ο Τζόνσον «τινάζει» στον αέρα την αναβολή
Brexit: Ο Τζόνσον «τινάζει» στον αέρα την αναβολή
Πιθανό προβάλλει πλέον το ενδεχόμενο να μην αποφασίσει σήμερα η ΕΕ για νέα αναβολή του Brexit μετά την απειλή του Μπόρις Τζόνσον να αποσύρει από το τραπέζι τη συμφωνία που έκανε με τις Βρυξέλλες.
Brexit: Ο Τζόνσον «τινάζει» στον αέρα την αναβολή
Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε Brexit και τσουνάμι επενδύσεων
Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε Brexit και τσουνάμι επενδύσεων
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε σήμερα ότι θα φέρει εις πέρας το Brexit προκειμένου να αποκαταστήσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και να απελευθερώσει, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα τσουνάμι επενδύσεων.
Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε Brexit και τσουνάμι επενδύσεων
Σαρωτική επικράτηση του Τζόνσον - Ανοίγει ο δρόμος για το Brexit
Σαρωτική επικράτηση του Τζόνσον - Ανοίγει ο δρόμος για το Brexit
Με ποσοστό που θυμίζει την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ ο Μπόρις Τζόνσον και οι Τόρις επανέρχονται ισχυροί στην εξουσία και ο δρόμος για το Brexit ανοίγει πλέον διάπλατος.
Σαρωτική επικράτηση του Τζόνσον - Ανοίγει ο δρόμος για το Brexit
Όλα δείχνουν Brexit στις 31 Ιανουαρίου
Όλα δείχνουν Brexit στις 31 Ιανουαρίου
Το Brexit θα υλοποιηθεί "εγκαίρως" στις 31 Ιανουαρίου, δεσμεύτηκε ο ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη Βρετανία.
Όλα δείχνουν Brexit στις 31 Ιανουαρίου