Η Κίνα μόλις άνοιξε τον διακόπτη του μεγαλύτερου δικτύου 5G

AP Images

Oι τρεις κρατικές εταιρείας τηλεφωνίας της Κίνας λανσάρισαν την Παρασκευή τις υπηρεσίες τους για την ασύρματη τεχνολογία της επόμενης γενιάς.

Η China Mobile, η China Telecom και η China Unicom ξεκίνησαν να προσφέρουν υπηρεσίες 5G που ξεκινάνε από την τιμή των 128 γουάν ή 18 δολάρια για δεδομένα 30 GB το μήνα, δίνοντας στους Κινέζους χρήστες τη δυνατότητα ταχύτατης πρόσβασης στο Ίντερνετ.

Οι εμπορικές υπηρεσίες 5G πλέον είναι διαθέσιμες σε 50 πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, της Σαγκάης και της Σενζέν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Xinhua. Στη Σαγκάη, σχεδόν 12.000 βάσεις έχουν ενεργοποιηθεί για να στηρίξουν την κάλυψη 5G σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας, λάνσαραν στις αρχές της χρονιάς κάποιες υπηρεσίες 5G σε επιλεγμένες περιοχές. Όμως, ειδικοί επισημαίνουν ότι το Κινεζικό δίκτυο είναι το μεγαλύτερο, γεγονός βέβαια που αυξάνει την επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια εξέλιξη της νέας τεχνολογίας.

Βέβαια, η Κίνα διαθέτει και τους περισσότερους χρήστες κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρο τον κόσμο, με περίπου 850 εκατομμύρια πελάτες να σερφάρουν με τα έξυπνα κινητά τους στο διαδίκτυο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα θα έχει 110 εκατομμύρια χρήστες 5G – σχεδόν το 7% του πληθυσμού της χώρας – έως το 2020. Η Νότια Κορέα λάνσαρε το δίκτυο 5G τον περασμένο Απρίλιο και αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί στις υπηρεσίες του σχεδόν το 3% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας της χώρας.

Η Huawei, μεγαλύτερη κατασκευάστρια εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο και κατασκευάστρια των επιτυχημένων κινητών, πρόκειται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του 5G στην Κίνα, αλλά και παγκοσμίως.

Η εταιρεία, που εδρεύει στη Σενζέν, συνεργάζεται και με τις τρεις κρατικές εταιρείες τηλεφωνίας της Κίνας. Η China Mobile, μεγαλύτερη πάροχος υπηρεσιών ασύρματου διαδικτύου, έδωσε σχεδόν τα μισά της συμβόλαια στην Huawei, σύμφωνα με την επίσης κρατική εφημερίδα, China Daily. Τα υπόλοιπα πήγαν σε αντίπαλες επιχειρήσεις, όπως η Ericsson, η Nokia και η ZTE.

Η Huawei δέχεται εδώ και μήνες έντονες πιέσεις, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, η Ουάσιγκτον καλεί και τις σύμμαχες χώρες να απαγορεύσουν τη Huawei και τον εξοπλισμό της για το 5G, κατηγορώντας την Κινεζική εταιρεία ότι είναι χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της για να κατασκοπεύει για λογαριασμό του Πεκίνου. Η Huawei, πάντως, αρνείται όλες τις κατηγορίες τονίζοντας ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των χωρών.

Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, η Huawei έχει βρει πελάτες για τα προϊόντα. Στην προηγούμενη ανακοίνωση αποτελεσμάτων, αποκάλυψε ότι έχει υπογράψει 60 εμπορικά συμβόλαια για 5G με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεπερνώντας την Ericsson και τη Nokia.

Βέβαια, η Huawei, μετά την είσοδο της Κίνας, έχει τοποθετηθεί σε πλεονεκτική θέση για να καταφέρει να κυριαρχήσει στην αγορά του ταχύτατου Ίντερνετ παγκοσμίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ