Τι προβλέπει η Goldman Sachs για την αμερικανική οικονομία

Shutterstock

Κάτι παραπάνω από αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, Goldman Sachs, για την αμερικανική οικονομία το 2020, όπως προκύπτει από το σημείωμα της ομάδας του οικονομικού αναλυτή της τράπεζας, Γιαν Χάτζιους.

Όπως, λοιπόν, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά, καθώς ο εμπορικός πόλεμος θα αποκλιμακωθεί και οι καταναλωτικές δαπάνες θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα υπερκεράσει τις αδύναμες επιχειρηματικές επενδύσεις.

Ως αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι αναλυτές θεωρούν την υπογραφή μίας συμφωνίας «πρώτης φάσης» που θα υπογραφεί έως το τέλος της χρονιάς, με αποτέλεσμα να μην ισχύσουν οι δασμοί που έχουν ανακοινωθεί για τις 15 Δεκεμβρίου. Πρόσφατα, η Goldman Sachs έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο εμπορικός πόλεμος μείωσε κατά 0,3% έως 0,4% την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και περιόρισε το πραγματικό εισόδημα των πολιτών. Έως τα τέλη του 2020, η Goldman Sachs εκτιμά ότι αυτός ο παράγοντας θα έχει εξαλειφθεί.

Ταυτόχρονα, οι αναλυτές εκτιμούν οι καταναλωτικές δαπάνες θα υπερκεράσουν τις αδύναμες επιχειρηματικές επενδύσεις, γεγονός που αποδίδουν στην «υγιή εμπιστοσύνη των καταναλωτών» και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και του εισοδήματος των νοικοκυριών, που εκτιμούν ότι θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2020. Επίσης, η πρόσφατη αδυναμία στις επιχειρηματικές επενδύσεις, κυρίως στον τομέα της ενέργειας και της αεροπλοΐας, ίσως τελικά αποδειχτεί προσωρινή.

Βάσει των παραπάνω, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα κυμανθεί το 2020 μεταξύ του 2,25% και του 2,5%, πράγμα που «θα σημάνει και άλλη μία χρονιά δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας». Εκτιμούν, μάλιστα, ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 3,25 στο τέλος της επόμενης χρονιάς, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον πόλεμο της Κορέας, πριν από 70 και πλέον χρόνια.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ μείωσε τις πιθανότητες για ύφεση στο μόλις 20% σε σχέση με το ένα προς τρία που ήταν πριν από μερικούς μήνες.

Όσον αφορά στις Προεδρικές εκλογές, η Goldman Sachs εκτιμά ότι «θα είναι το σημαντικότερο γεγονός για τις χρηματιστηριακές αγορές το 2020». Η επενδυτική τράπεζα υποστηρίζει ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα, όμως παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος έχει την τάση να επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία, «τα αρνητικά νούμερα του Ντόναλντ Τραμπ καθιστούν την εκλογική αναμέτρηση ντέρμπι».

Η τράπεζα εκτιμά ότι ενδεχομένως να υπάρχουν αλλαγές και στη Γερουσία, με τους Δημοκρατικούς να έχουν 36% πιθανότητες να πάρουν τον έλεγχο και του δεύτερου σώματος του αμερικανικού Κογκρέσου.

Και, τέλος, η Goldman Sachs βλέπει αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές ο Μπέρνι Σάντερς ή ο Τζο Μπάιντεν ή ο Πιτ Μπάτιγκιγκ ή η Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ