fbpxΗ αλήθεια για την Φινλανδή πρωθυπουργό και το σχέδιο για 4ήμερη εργασία | Economistas.gr
Skip to main content

Η αλήθεια για την Φινλανδή πρωθυπουργό και το σχέδιο για 4ήμερη εργασία

Η αλήθεια για την Φινλανδή πρωθυπουργό και το σχέδιο για 4ήμερη εργασία
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν / Φωτογραφία: AP Images

Η είδηση για τις προθέσεις της πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, να μειώσει σημαντικά το ωράριο εργασίας έκανε τον γύρο του κόσμου.

Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό, ωστόσο, για την υιοθέτηση 4ήμερης εβδομάδας και 6ωρης εργασίας, η κυβέρνηση της Φινλανδίας δεν φαίνεται να προσανατολίζεται -ακόμα- σε αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Independent, που είχε δημοσιεύσει τη σχετική είδηση, σε επικοινωνία που είχε με το πρωθυπουργικό γραφείο της Φινλανδίας δόθηκε η διευκρίνιση ότι η μείωση των ημερών και ωρών εργασίας αποτελούν «περισσότερο ένα μελλοντικό όραμα και έναν πιθανό μελλοντικό στόχο για το Σοσιαλδημοκρατικο Κόμμα (SDP)».

Ακολούθησε μια επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης της Φινλανδίας, μέσω των social media, στην οποία διασαφηνίζει ότι δεν υπάρχουν αναφορές για τετραήμερη εργασία στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και πως αυτή η προοπτική δεν είναι στην αντζέντα της.

Πώς ξεκίνησε η ιστορία της τετραήμερης εργασίας στη Φινλανδία

Ο Independent, στο δημοσίευμά του, κάνει μια μικρή αναδρομή στο πως πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις η υπόθεση με την τετραήμερη εργασία στη Φινλανδία. «Υπάρχει ένα κομμάτι αλήθειας σε αυτά τα ρεπορτάζ, καθώς η πρωθυπουργός της Φινλανδίας είναι υπέρ της 4ήμερης εργασίας, στη θεωρία. Οταν η κυρία Μαρίν ήταν υπουργός Συγκοινωνιών και Τηλεπικοινωνιών, τον Αύγουστο του 2019, έκανε ένα σχόλιο υποστηρικτικό προς την ιδέα (σ.σ. της 4ημερης εργασίας) σε ένα πάνελ για τα 120 χρόνια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» τονίζει ο Independent.

«Μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών, μια ημέρα εργασίας έξι ωρών. Γιατί να μην είναι αυτό το επόμενο βήμα; Είναι πράγματι το οκτάωρο η απόλυτη αλήθεια» είχε δηλώσει, σύμφωνα με την εφημερίδα Helsinki Times.

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους, τους αγαπημένους τους, τα χόμπι τους και με άλλα πεδία της ζωής, όπως οι τέχνες. Αυτό μπορεί να είναι το επόμενο βήμα για εμάς στην εργασιακή ζωή» προσέθετε η τότε υπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας είχε κάνει μάλιστα και ένα σχετικό tweet στο οποίο ανέφερε ότι «οι λιγότερες ώρες εργασίες είναι ένα θέμα που μπορεί και πρέπει να συζητηθεί. Μια τετραήμερη εβδομάδα και μια εξάωρη ημέρα, με έναν αξιοπρεπή μισθό, μπορεί να δείχνουν ως ουτοπία σήμερα, αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο μέλλον».


Σύμφωνα με τον Independent, αυτά τα σχόλια της Σάνα Μαρίν ήταν η βάση για να λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις η είδηση για τη μείωση των ωρών εργασίας.

Λάθος υπολογισμοί κατέληξαν στην εβδομάδα... 24 ωρών εργασίας

Στα τελευταία δημοσιεύματα για τη Φινλανδία και τις ώρες και ημέρες εργασίας έγινε ένας ακόμη λάθος υπολογισμός, όπως αναφέρει το Independent. «Ηταν λογικό να αυξηθεί το ενδιαφέρον για τις πολιτικές απόψεις της κας Μαρίν μετά την εκλογή της ως πρωθυπουργού, τον Δεκέμβριο του 2019, στην απίστευτα μικρή ηλικία των 34 ετών» λέει η εφημερίδα και προσθέτει:

«Ενα προφίλ της Huffington Post έκανε μια έμμεση αναφορά στα σχόλιά της, συνδυάζοντας, λαθεμένα, την τετραήμερη εβδομάδα με τις έξι ώρες εργασίας την ημέρα, ώστε να βγαίνει μια εβδομάδα 24 ωρών εργασίας».

Η ιστορία τότε κυριάρχησε στο διαδίκτυο για εβδομάδες και σε άλλες χώρες και παρουσιάστηκε ως κάλεσμα της πρωθυπουργού της Φινλανδίας για να αλλάξει το καθεστώς εργασίας. Στον «χορό» μπήκε και η ιστοσελίδα News Now Finland που σε δημοσίευμά της ανέφερε:

«Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν καλεί για τη θέσπιση ενός ευέλικτου ωραρίου εργασίας που θα προβλέπει τέσσερις ημέρες εργασίας τη βδομάδα και εξάωρο ημερήσιο ωράριο»

Σύμφωνα με τον Independent, η είδηση πήρε εκρηκτικές διαστάσεις όταν αναπαρήχθη από τη Mail Online (της Daily Mail), «μια από τις πιο δημοφιλείς ενημερωτικές ιστοσελίδες στον κόσμο».

Τελικά θα υιοθετήσει η Φινλανδία τετραήμερη εβδομάδα;

Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα σχόλια της Σάνα Μαρίν «απλώς εξέφρασαν μια φιλοδοξία. Επομένως, δεν θα πρέπει να σχεδιάζετε τη μετακόμισή σας στη Φινλανδία αν αναζητάτε λιγότερες ώρες εργασίας».

Οι δηλώσεις της Σάνα Μαρίν, τον περασμένο Αύγουστο, για το μειωμένο ωράριο εργασίας είχαν προκαλέσει την αντίδραση πολιτικών, όπως ο Αρτο Σατόνεν, από τον κεντροδεξιό συνασπισμό, ο οποίος είχε κάνει το εξής tweet: «Το SDP ζει στον πραγματικό κόσμο;»

Ομοίως, ο Αντι Κουρβίνεν, βουλευτής του κεντρώου κόμματος, σχολίασε ότι δεν πιστεύει πως η μείωση των ημερών εργασίας «είναι μια ρεαλιστική ιδέα». Ο ίδιος βουλευτής υπογράμμισε ότι «φαίνεται δύσκολο να “χρηματοδοτήσουμε” την ευημερία μας, μειώνοντας ώρες εργασίας. Το πρόβλημά μας είναι ότι υπάρχει τόση ανεργία και πως η εργασία δεν “πληρώνει”».

Σύμφωνα με τον Independent, «το βασικότερο σημείο είναι ότι η κυβέρνηση της Φινλανδίας ξεκαθάρισε δεν σχεδιάζει να υιοθετήσει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας στο κοντινό μέλλον». Ταυτόχρονα, «η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν δεν αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στο ζήτημα, μέχρι νεωτέρας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φινλανδία: Παραιτείται άμεσα η κυβέρνηση
Φινλανδία: Παραιτείται άμεσα η κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλα υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησης καθώς απέτυχε να περάσει τις μεταρρυθμίσεις για το σύστημα υγείας.
Φινλανδία: Παραιτείται άμεσα η κυβέρνηση
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Φινλανδοί
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Φινλανδοί
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα των σοσιαλδημοκρατών, αλλά και άνοδο του εθνικιστικού-λαϊκιστικού Κόμματος των Φινλανδών.
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Φινλανδοί
Φινλανδία: Σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν από την Ελλάδα
Φινλανδία: Σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν από την Ελλάδα
Οι Αρχές της Φινλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι επαναφέρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για αρκετές χώρες οι οποίες επί μήνες θεωρούνταν ασφαλείς προορισμοί, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Ελλάδα.
Φινλανδία: Σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν από την Ελλάδα