Ό,τι θέλετε να ξέρετε για την παραπομπή του Τραμπ

AP Images

Το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησαν οι ακροάσεις στη δίκη που γίνεται στη Γερουσία για τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή είναι η τρίτη φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτή τη διαδικασία εδώ και 270 χρόνια.

Θεωρητικά, η δίκη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμα του, κάτι που θα ήταν φυσικά ένα σοκ. Ωστόσο, το γεγονός ότι δικάζεται είναι από μόνο του εξαιρετικά σημαντικό.

Είναι μία διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα σε μέλη της κυβέρνησης να φέρουν άλλους αξιωματούχους (π.χ. δικαστές, τον Πρόεδρο, υπουργούς) ενώπιον της δικαιοσύνης, αν υπάρχει υποψία τέλεσης κάποιου αδικήματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται αδικήματα, όπως η προδοσία, ο χρηματισμός και άλλα. Όταν κάποιος αποπέμπεται, η δίκη γίνεται στη Γερουσία, τα μέλη της οποίας θα αποφασίσουν αν είναι ένοχος ή όχι. Πρόκειται για μία πολιτική διαδικασία και όχι ποινική.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες. Πρώτον, κατηγορείται ότι ζήτησε τη βοήθεια του Ουκρανού ομολόγου του για να επανεκλεγεί τον επόμενο Νοέμβριο. Φέρεται να παρακράτησε στρατιωτική βοήθεια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και ζήτησε από το Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα κατά του αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, για να την απελευθερώσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση που ο Μπάιντεν είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, τότε θα νικήσει τον Τραμπ στις εκλογές.

Δεύτερον, αφού ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να επιτρέψει σε υπαλλήλους να καταθέσουν στην πρώτη ακρόαση για την αποπομπή πέρυσι, οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τον Τραμπ για παρεμπόδιση του έργου του Κογκρέσου. Ο Τραμπ και η υπερασπιστική του ομάδα μιλούν, μεταξύ άλλων, για «επικίνδυνη διαστρέβλωση του Συντάγματος».

Τον Αύγουστο του 2019, ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος διατύπωσε κατηγορίες για τον Τραμπ. Από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο, έγιναν έρευνες, με ακροάσεις στη Βουλή. Όταν ολοκληρώθηκαν, οι επικεφαλής των Δημοκρατικών ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Τραμπ. Τον Ιανουάριο, η υπόθεση πήγε στη Γερουσία (που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς) όπου θα διεξαχθεί η δίκη.

Το αμερικανικό Σύνταγμα είναι λίγο ασαφές όσον αφορά στις λεπτομέρειες της διαδικασίας μίας δίκης για αποπομπή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες, που βασίζονται κυρίως στη δίκη για την αποπομπή του Προέδρου, Άντριου Τζόνσον, το 1868. Τότε, ο Πρόεδρος τη γλύτωσε… παρά τρίχα. Ο μόνος άλλος Πρόεδρος που αποπέμφθηκε ήταν ο Μπιλ Κλίντον το 1999, αλλά και αυτός τη γλύτωσε.

Δύο άνθρωποι αποφασίζουν πώς θα γίνει η δίκη: ο Μιτς Μακ Κόνελ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, και ο ομόλογός του των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ. Ο Μακ Κόνελ θέλει μία γρήγορη δίκη και απαλλαγή του Προέδρου, ενώ ζητά και ψηφοφορία για να αποφασιστεί αν θα γίνουν δεκτά νέα στοιχεία – με δεδομένο φυσικά ότι το κόμμα του έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία. Ο κ. Σούμερ, από την άλλη, κατηγορεί τον Μακ Κόνελ ότι προσπαθεί να αποκρύψει στοιχεία, επιβαρυντικά για τον Πρόεδρο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της δίκης απαγορεύεται η αποστολή τουίτ από την αίθουσα, καθώς και κάθε είδους αναγνώσματα. Οι Γερουσιαστές δεν επιτρέπεται να μιλάνε μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των ακροάσεων. Οι Γερουσιαστές θα ακούσουν τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών, καθώς και των μαρτύρων και μετά θα έχουν μία μέρα στη διάθεσή τους να αποφασίσουν αν θα καθαιρέσουν τον Τραμπ. Για να γίνει αυτό, απαιτούνται τα δύο τρίτα των Γερουσιαστών, δηλαδή 67 ψήφοι. Με δεδομένο ότι στη Γερουσία υπάρχουν 47 Δημοκρατικοί και 53 Ρεπουμπλικανοί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Τραμπ θα απαλλαχτεί. Στην απίθανη περίπτωση που καταδικαστεί, τότε θα καθαιρεθεί από το αξίωμά του και τη θέση του θα πάρει ο Αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς.

ΣΧΕΤΙΚΑ