fbpxΔΝΤ: Οι συνέπειες του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία | Economistas.gr
Skip to main content

ΔΝΤ: Οι συνέπειες του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Οι συνέπειες του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία
AP Images

Ο νέος κοροναϊός που προκαλεί επιδημία ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα θα έχει συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μετρηθούν αυτές, δήλωσε χθες Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει συναγερμό, χαρακτηρίζοντας τον κοροναϊό παγκόσμια απειλή, καθώς τα κρούσματα έχουν φτάσει σχεδόν σε κάθε ήπειρο (σε 18 χώρες ως τώρα). 

"Αυτό το τρίμηνο, θα υπάρξουν πιθανότατα αρνητικές επιπτώσεις", προεξόφλησε ο Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη σύνοδο του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη.

"Θα ήταν ανεύθυνο να κάνουμε υποθέσεις για τη συνέχεια. Μπορώ απλούστατα να αναφερθώ σε μια παρόμοια συγκυρία, την επιδημία του ΣΟΑΣ", του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, που προκάλεσε επίσης κοροναϊός, είχε μολύνει 8.000 ανθρώπους και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 774 ανθρώπους την περίοδο 2002-2003, συνέχισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

"Αυτό που είχε γίνει τότε, στην πραγματικότητα, ήταν μια βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση, κατόπιν μια επανεξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης", υπενθύμισε η Γκεοργκίεβα, διερωτώμενη: "θα γίνει το ίδιο και αυτή τη φορά; Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί".

Για τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, "οι άμεσες συνέπειες είναι προφανείς. Έχουμε τα ταξίδια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία στην Κίνα και, πέραν της Κίνας, την Ασία που ήδη πλήττεται λίγο".

Για την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, "η προετοιμασία, η πρόληψη, η έγκαιρη δράση" είναι τα στοιχεία που "πρέπει να ρέουν στις φλέβες των πολιτικών" αν βρεθούν μπροστά σε "μια πανδημία, ένα κλιματικό σοκ ή γεωπολιτικές εντάσεις".

Το ΔΝΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις

Νωρίτερα χθες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις διαβεβαίωσε ότι ο θεσμός παρακολουθεί "σε πραγματικό χρόνο" τις εξελίξεις όσον αφορά τον νέο κοροναϊό στην Κίνα και υπογράμμισε πως οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της επιδημίας.

"Στο ΔΝΤ παρακολουθούμε από πολύ κοντά την κατάσταση. Εξετάζουμε τους οικονομικούς δείκτες σε πραγματικό χρόνο", είπε ο Ράις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σημειώνοντας ότι, προς το παρόν, η Κίνα είναι εκείνη που υφίσταται τις άμεσες επιπτώσεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας επιχειρήσεων. Καθώς και ότι στην Κίνα η τρέχουσα εβδομάδα είναι αυτή των εορτών για το κινεζικό νέο σεληνιακό έτος.

"Αν επηρεάζονταν συστηματικά οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ή αν πλήττονταν σημαντικά από την εντεινόμενη αβεβαιότητα οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, τότε προφανώς οι συνέπειες θα ήταν μεγαλύτερες", πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη διάχυση των οικονομικών συνεπειών σε όλη την Ασία.

Ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 213 στην Κίνα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 9.700 κρούσματα, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Την 20ή Ιανουαρίου, το ΔΝΤ παρουσίασε τις νεότερες προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, κάνοντας λόγο για ταχύτερη ανάκαμψη (+3,3% από +2,9% το 2019) κυρίως χάρη στη διακοπή του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Προειδοποίησε όμως ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και ότι η επάνοδος της αβεβαιότητας θα μπορούσε να την επιβραδύνει και ακόμη και να την ακυρώσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η διεθνής συνάντηση που έκανε το ΔΝΤ πανίσχυρο
Η διεθνής συνάντηση που έκανε το ΔΝΤ πανίσχυρο
Στις 22 Ιουλίου του 1944 η συνάντηση του Μπρέτον Γουντς ολοκληρώθηκε με την απόφαση να ιδρυθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η διεθνής συνάντηση που έκανε το ΔΝΤ πανίσχυρο
Financial Times: Πόσο θα πλήξει τις αγορές ο κοροναϊός
Financial Times: Πόσο θα πλήξει τις αγορές ο κοροναϊός
Η αναλύτρια των Financial Times εξηγεί με λεπτομέρειες ποιοι τομείς της οικονομίας θα πληγούν λόγω της έξαρσης του κοροναϊού και τι είναι το φαινόμενο "Black Swan".
Financial Times: Πόσο θα πλήξει τις αγορές ο κοροναϊός
ΔΝΤ: Προβλέψεις για μερική και ανομοιόμορφη ανάκαμψη
ΔΝΤ: Προβλέψεις για μερική και ανομοιόμορφη ανάκαμψη
Σημάδια ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία βλέπει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Καμπανάκι για αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες αγορές.
ΔΝΤ: Προβλέψεις για μερική και ανομοιόμορφη ανάκαμψη