Σε μαζικές περικοπές προχωρά η HSBC

NEWSROOM
Σε μαζικές περικοπές προχωρά η HSBC
Shutterstock

Ο τραπεζικός κολοσσός HSBC Holdings ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδιά του για μια ριζική αναδιοργάνωση που θα σημαίνει την περικοπή 35.000 θέσεων εργασίας σε τρία χρόνια και τη μείωση των δραστηριοτήτων του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αφού τα καθαρά του κέρδη κατέγραψαν βουτιά κατά 53% το 2019.

Η τράπεζα θέλει να γίνει πιο ανταγωνιστική, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με επιβράδυνση της ανάπτυξης στις βασικές της αγορές, την επιδημία του κοροναϊού, την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Στην τελευταία από μια σειρά αναδιαρθρώσεων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η HSBC ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τη συγχώνευση των μονάδων ιδιωτικής τραπεζικής και πλούτου, αλλά και την περικοπή του δικτύου καταστημάτων λιανικής στις ΗΠΑ, καθώς θέλει να μειώσει το κόστος κατά 4,5 δισεκ. δολάρια.

«Το σύνολο αυτού του προγράμματος είναι ότι ο αριθμός των εργαζομένων μας είναι πιθανόν να μειωθεί από τις 235.000 κοντά στις 200.000 τα επόμενα τρία χρόνια», δήλωσε ο Νόελ Κουίν, προσωρινός διευθύνων σύμβουλος, στο Reuters.

Ο όμιλος, που εδρεύει στο Λονδίνο αλλά δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ασία, ανακοίνωσε ότι η επιδημία του κορωνοϊού επηρέασε σημαντικά το προσωπικό και τους πελάτες. Μακροπροθεσμα, θα μπορούσε να μειώσει τα έσοδα και να οδηγήσει σε αύξηση των ‘κόκκινων’ δανείων καθώς διαταράσσονται οι εφοδιαστικές αλυσίδες, δήλωσε ο Κουίν.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν με αφορμή τη δημοσιοποίηση σήμερα των οικονομικών της αποτελεσμάτων και της μείωσης κατά 53% των καθαρών κερδών το 2019 στα 5,97 δισεκ. δολάρια. «Ορισμένα τμήματα των δραστηριοτήτων μας δεν έχουν αποδεκτές επιδόσεις», σχολίασε ο Κουίν σε ανακοίνωση.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα βάσει ενεργητικού, που αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από την Ασία, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν βουτιά κατά ένα τρίτο στα 13,35 δισεκ. δολάρια το 2019, πολύ χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση για 20,03 δισεκ. δολάρια σύμφωνα με τις προβλέψεις χρηματιστών που συγκέντρωσε η ίδια η τράπεζα.

Αυτό ήταν αποτέλεσμα απομειώσεων 7,3 δισεκ. δολαρίων που συνδέονται με τα τμήματα παγκόσμιας τραπεζικής και αγορών (global banking and markets) και τις μονάδες εμπορικής τραπεζικής στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, όπου η τράπεζα υποαποδίδει εδώ και χρόνια, η HSBC ανακοίνωσε ότι θα κλείσει περίπου το ένα τρίτο των 224 καταστημάτων της και θα επικεντρωθεί μόνο σε πελάτες υψηλότερου οικονομικού επιπέδου και με διεθνείς δραστηριότητες.

Η μετοχή της τράπεζας κατέγραψε βουτιά 3,7% στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης στην αγορά του Λονδίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ