Η δυσάρεστη έκπληξη της Apple και άλλων εταιρειών

Απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εξαιτίας των ανακοινώσεων της Apple / AP Images

Μία σειρά μεγάλων αμερικανικών εταιρειών έχει εκδώσει το τελευταίο διάστημα προειδοποιήσεις για τις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου και το χτύπημα που θα δεχτούν εξ αιτίας του ξεσπάσματος του κορωνοϊού στην Κίνα, όμως η χθεσινή ανακοίνωση της Apple σόκαρε τις αγορές.

Η κολοσσιαία τεχνολογική εταιρεία, με αξία 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εξέπληξε χθες τους επενδυτές με μία προειδοποίηση ότι δε θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους που είχαν προβλεφθεί τον περασμένο μήνα και παρέσυρε προς τα κάτω τις αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βασικά, η εταιρεία δεν ανησυχεί μόνο για το πλήγμα στη ζήτηση για τα προϊόντα της στο εσωτερικό της Κίνας – πράγμα αναμενόμενο – καθώς όλα της τα καταστήματα στη χώρα είναι κλειστά. Επίσης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και με την παραγωγή iPhone, τα οποία δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες στους επενδυτές σχετικά με την αλυσίδα παραγωγής και τη διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων προϊόντων.

Στην ανακοίνωση της Apple τονίζεται ότι «άρχισαν ξανά οι εργασίες σε ολόκληρη τη χώρα, όμως η επιστροφή στις κανονικές συνθήκες παραγωγής είναι πιο αργή από το αναμενόμενο». Η εταιρεία διευκρινίζει ότι τα εργοστάσιά της βρίσκονται εκτός της επαρχίας, Χουμπέι, που έχει πληγεί από τον ιό, και όλα έχουν ξανανοίξει, όμως η επαναφορά σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας είναι δύσκολη.

Εν τω μεταξύ έντονες ανησυχίες προκάλεσε και η ανακοίνωση της HSBC ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην περικοπή 35.000 θέσεων εργασίας, μετά τη δραματική πτώση των κερδών κατά 33%. Πιο αναλυτικά, η τράπεζα θα μειώσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια το εργατικό της δυναμικό κατά περίπου 15% σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ σκοπεύει και να προχωρήσει στη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας 100 δισ. δολαρίων έως τα τέλη του 2022.

Η τράπεζα θα περιορίσει τμήματα στην Ασία που δεν καταγράφουν υψηλές αποδόσεις, ενώ θα επιχειρήσει να βελτιώσει τη θέση της στις αναδυόμενες αγορές. Η HSBC έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τις διαδηλώσεις των προηγούμενων μηνών στο Χονγκ Κονγκ και, φυσικά, η εξάπλωση του κορωνοϊού δε βοηθά την κατάσταση. Στην ανακοίνωσή της, η τράπεζα επισημαίνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και την Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ