Βρετανία: Το Ritz πωλήθηκε σε επενδυτή από το Κατάρ

NEWSROOM
Βρετανία: Το Ritz πωλήθηκε σε επενδυτή από το Κατάρ
Shutterstock

Το Ritz του Λονδίνου, το διάσημο πολυτελές ξενοδοχείο, πωλήθηκε σε επενδυτή από το Κατάρ από τους ζάπλουτους αδελφούς Μπάρκλεϊ, οι οποίοι εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με την πώληση αυτή, το αντίτιμο της οποίας πλησιάζει τα 800 εκατομμύρια στερλίνες (900 εκατομμύρια ευρώ).

Η πώληση ανακοινώθηκε από το βρετανικό δικηγορικό γραφείο Macfarlanes, που παρείχε συμβουλές στον Καταριανό επενδυτή, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό.

"Είναι προνόμιο να γίνεις ο νέος ιδιοκτήτης του εμβληματικού ξενοδοχείου Ritz και να έχεις την ευκαιρία να συνεχίσεις το στυλ και τις παραδόσεις του", δήλωσε εκπρόσωπος του μυστηριώδους αγοραστή, σε μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο Macfarlanes την Παρασκευή.

Το Ritz, το οποίο βρίσκεται στο Πικαντίλι, στην καρδιά του Λονδίνου, είναι ένα από τα σπουδαιότερα μέγαρα της βρετανικής πρωτεύουσας.

Έχει 130 δωμάτια, με τη διανυκτέρευση να τιμάται από 650 στερλίνες και να ξεπερνά τις 6.000 στερλίνες για τη μεγαλύτερη σουίτα.

Ο εκπρόσωπος εξηγεί ότι προτεραιότητα της νέας ιδιοκτησίας είναι να βοηθήσει το προσωπικό των 450 εργαζομένων του ξενοδοχείου, που ιδρύθηκε το 1906, και να ανοίξει εκ νέου τις πύλες του το συντομότερο δυνατό αφού περάσει η πανδημία του κορονοϊού.

Το ποσό της αγοραπωλησίας δεν ανακοινώθηκε, αλλά είναι μεταξύ 700 και 800 εκατομμυρίων στερλινών, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

Η βρετανική οικογένεια Μπάρκλεϊ προσπαθούσε εδώ και μήνες να πουλήσει το ξενοδοχείο που απέκτησε το 1995 αντί 75 εκατομμυρίων στερλινών.

Το Ritz ήταν το κόσμημα της αυτοκρατορίας της, η οποία υπολογιζόταν μέχρι τότε σε οκτώ δισεκατομμύρια στερλίνες και περιλαμβάνει τη συντηρητική εφημερίδα Daily Telegraph, που πρόσκειται στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η πώληση του ξενοδοχείου έφερε στο φως τη διαφωνία των δίδυμων αδελφών Ντέιβιντ και Φρέντερικ, οι οποίοι δεν συμφωνούσαν στην τιμή πώλησης, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

"Είμαστε έκπληκτοι και ταραγμένοι από την ανακοίνωση ότι το ξενοδοχείο Ritz πουλήθηκε", τόνισε ο Φρέντερικ Μπάρκλεϊ, σε δήλωση του στο Bloomberg.

"Δεν ζητήθηκε η γνώμη μας ούτε εγκρίναμε αυτή την πώληση", πρόσθεσε.

Είχε ήδη προειδοποιήσει πριν από την πώληση ότι ήταν έτοιμος να κινηθεί νομικά σε περίπτωση που η τιμή πώλησης ήταν πολύ χαμηλή και είχε διαβεβαιώσει ότι είχε λάβει προσφορές που υπερέβαιναν το ένα δισεκατομμύριο στερλίνες.

Μεγάλη αναστάτωση επικράτησε πρόσφατα στην οικογένεια Μπάρκλεϊ όσον αφορά μια υπόθεση παράνομων υποκλοπών με φόντο τη σύγκρουση για τον τρόπο διαχείρισης των επιχειρήσεών τους.

Ο Φρέντερικ Μπάρκλεϊ είχε δηλώσει ενώπιον της δικαιοσύνης ότι ο ανιψιός του τον ηχογραφούσε κρυφά επί μήνες. Ο 85χρονος επιχειρηματίας και η κόρη του υπέβαλαν μηνύσεις για τον λόγο αυτό σε βάρος των τριών γιων του αδελφού του και του γιου ενός εξ αυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ