Πομπέο: Πρόοδος στις συνομιλίες με την ΕΕ για το άνοιγμα των συνόρων στους Αμερικανούς

NEWSROOM
Πομπέο: Πρόοδος στις συνομιλίες με την ΕΕ για το άνοιγμα των συνόρων στους Αμερικανούς
Ο Μάικ Πομπέο / AP Images

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο έκανε λόγο σήμερα για «πρόοδο» στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το άνοιγμα των συνόρων για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ, όπου η πανδημία του νέου κορονοϊού δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

«Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με την ΕΕ, κάναμε, στην πραγματικότητα, πρόοδο», είπε όταν ρωτήθηκε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, για την απόφαση των Βρυξελλών να μην συμπεριλάβουν τις ΗΠΑ στη λίστα των «ασφαλών» χωρών. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα επηρεαστούν από τα ταξίδια από τη Δύση», πρόσθεσε ο Πομπέο, επισημαίνοντας ότι πολλοί ταξιδιώτες περνούν τράνζιτ από τις ΗΠΑ, στο ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα «σύνθετο» πρόβλημα αλλά «κάναμε πραγματική πρόοδο», συνέχισε. «Οι δύο πλευρές κατανοούν ότι εξαρτώνται οι οικονομίες μας από αυτό», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να ξανανοίξουν τα σύνορά της Ένωσης και του χώρου Σένγκεν από την 1η Ιουλίου για τους επισκέπτες από 15 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται η Κίνα (υπό όρους), όχι όμως και οι ΗΠΑ. Η λίστα των χωρών συντάχθηκε με βάση επιδημιολογικά στοιχεία και υιοθετήθηκε με ενισχυμένη πλειοψηφία από τις χώρες της ΕΕ, μετά από δύσκολες διαβουλεύσεις και ενώ ξεκινά η θερινή τουριστική σεζόν.

Σήμερα οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το όριο των 3 εκατομμυρίων κρουσμάτων. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι μακράν η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την Covid-19, με περισσότερους από 130.000 νεκρούς και τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στις νότιες και δυτικές Πολιτείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ