Μπαρνιέ: Απίθανη η εμπορική συμφωνία Λονδίνου-ΕΕ

NEWSROOM
Μπαρνιέ: Απίθανη η εμπορική συμφωνία Λονδίνου-ΕΕ
Ο Μισέλ Μπαρνιέ / AP Images

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ θεωρεί ότι η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο δεν είναι πιθανή, μετά την ολοκλήρωση ενός ακόμη γύρου συνομιλιών, στην βρετανική πρωτεύουσα αυτήν την φορά, χωρίς να σημειωθεί πρόοδος στα δύο ουσιαστικά θέματα: τους όρους ισότιμου ανταγωνισμού και την αλιεία.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ εξήγησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έδειξε προθυμία για την άρση του αδιεξόδου συμφωνώντας σε όρους που θα εγγυώνται ανοικτό και ισότιμο ανταγωνισμό και μία ισορροπημένη συμφωνία για την αλιεία καθιστώντας, στο στάδιο αυτό, μη πιθανή την επίτευξη συμφωνίας.

«Ο χρόνος για απαντήσεις περνά γρήγορα», είπε αναφερόμενος στους πέντε μήνες που έχουν απομείνει μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου .«Εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία για την μελλοντική μας σχέση, θα υπάρξει περισσότερη διαμάχη», είπε.

Ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Φροστ συμφωνεί για την απουσία προόδου στα δύο βασικά αυτά θέματα, αλλά από την πλευρά του θεωρεί ότι υπάρχουν οι πιθανότητες για μία συμφωνία τον Σεπτέμβριο.

Ο Βρετανός διαπραγματευτής δήλωσε μάλιστα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει αναγνωρίσει ότι πρέπει να προσαρμοσθεί στις αρχές που έχει θέσει ο βρετανός πρωθυπουργός.

Αν οι δύο πλευρές δεν κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, οι εμπορικές τους σχέσεις θα διέπονται από τον Ιανουάριο του 2021 από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Την περασμένη εβδομάδα, το Λονδίνο αποκάλυψε με λεπτομέρειες τις πρώτες προτάσεις που αφορούν την διαχείριση των συνόρων μετά το Brexit, επιμένοντας στο γεγονός ότι το νέο καθεστώς θα τεθεί σε ισχύ ανεξαρτήτως της επίτευξης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Το νομοσχέδιο των 206 σελίδων προβλέπει σταδιακή εφαρμογή του νόμου για τα σύνορα κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ