Χατζηβασιλείου: Σκηνοθετημένη ένταση στο Αιγαίο

NEWSROOM
Αιγαίο πέλαγος

«Με την NAVTEX του "Τσεσμέ", η Τουρκία προκαλεί μια αχρείαστη και σκηνοθετημένη ένταση στο Αιγαίο», επιχειρώνοντας «να απεμπλακεί από το παρόν πλαίσιο των διερευνητικών επαφών» αναφέρει ο βουλευτής Σερρών ΝΔ, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Τάσος Χατζηβασιλείου σε άρθρο του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο". Προσθέτει ότι η Άγκυρα προσπαθεί να εξωθήσει την Αθήνα σε ενδεχόμενη αποχώρηση, καθώς «επιθυμεί ένα χαλαρό πλαίσιο συζήτησης, πολιτικά αναβαθμισμένο, με πλουσιότερη θεματολογία, πέραν της μοναδικής διαφοράς μας, δηλαδή του καθορισμού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας». Επιπλέον εκτιμά ότι η πρόκληση της Άγκυρας αποσκοπεί στον εκφοβισμό της Αθήνας και στην αποθάρρυνσή της από την άσκηση των δικαιωμάτων της, καθώς η μη επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο παραμένει προτεραιότητα της Τουρκίας.

Ο βουλευτής Σερρών σημειώνει ότι η ενεργητική διπλωματία της Ελλάδας αποτελεί την κύρια αιτία που ώθησε την Τουρκία σε αυτή την όξυνση, και αναφερόμενος στο πρόσφατο Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα εξηγείότι η Άγκυρα «"διαβάζει" λανθασμένα αυτές τις ελληνικές πρωτοβουλίες και τις εκλαμβάνει ως κινήσεις οικοδόμησης ενός αντιτουρκικού μπλοκ χωρών». Στις αιτίες της νευρικότητας που επικρατεί στη γειτονική χώρα, προσθέτει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, «η Ουάσιγκτον επαναφέρει την παραδοσιακή διπλωματία και θέτει τα ζητήματα δημοκρατίας ως προϋπόθεση για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τους συμμάχους της», καθώς και την εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας.

«Στο κλίμα αυτό, η Ελλάδα παραμένει ο αξιόπιστος και υπεύθυνος πόλος της περιοχής. Ορθώς εμμένει στο συμφωνηθέν πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, εκπέμποντας μήνυμα σοβαρότητας και αυτοπεποίθησης. Επιμένει στην ανάγκη καλλιέργειας εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως θα επιμένει και στην διασύνδεση των ελληνοτουρκικών με τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη πραγματικά να συνεργαστεί για τη σταθερότητα στη γειτονιά και ότι μπορεί να συνεργάζεται ειρηνικά με τη Δύση, στη βάση του διεθνούς δικαίου» τονίζει καταλήγοντας ο κ. Χατζηβασιλείου .

ΣΧΕΤΙΚΑ