Οι επενδυτικές τάσεις για το 2021 σύμφωνα με κορυφαίους διεθνείς αναλυτές

NEWSROOM
Οι επενδυτικές τάσεις για το 2021 σύμφωνα με κορυφαίους διεθνείς αναλυτές
Φωτο: Shutterstock

Ευρεία γκάμα θεμάτων των διεθνών αγορών - από τις επενδύσεις στους κλάδους της βιοτεχνολογίας, των εμπορευμάτων, της εξόρυξης και των φυσικών πόρων έως τις τάσεις σε μετοχές και ομόλογα στην περίοδο της οικονομικής ανάκαμψης - καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους της εκδήλωσης “Market Outlook 2021” της HSBC. Στη διαδικτυακή παρουσίαση, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 Premier πελάτες της HSBC, συμμετείχαν ομιλητές από τους οίκους HSBC Asset Management, Franklin Templeton, PIMCO και BlackRock. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης Market Outlook 2021 πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου.

Επενδύοντας σε μια περίοδο αποκατάστασης της οικονομίας

Ο Olivier Gayno, η CIO Wealth & EMEA Liquidity της HSBC Asset Management μίλησε για τις τάσεις στις παγκόσμιες αγορές σε μια περίοδο οικονομικής αποκατάστασης. «Σε ένα έτος αποκατάστασης της οικονομίας, πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις σε μετοχές εξακολουθούν να έχουν νόημα. Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων βασικών οικονομιών ανέκαμψαν αλλά τα επιτόκια, τα οποία λόγω πληθωρισμού προσαρμόστηκαν, παραμένουν μη ελκυστικά», δήλωσε ο Olivier Gayno. «Οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν ενισχυθεί και, σε έναν κόσμο χαμηλών επιτοκίων, οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρουσιάζουν υπερευαισθησία στις νέες εξελίξεις. Ταυτόχρονα, οι αναμενόμενες αποδόσεις αυτής της κατηγορίας επενδύσεων θα είναι χαμηλότερες για μεγάλο, ακόμα, χρονικό διάστημα. Είναι κρίσιμο να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες για τις αποδόσεις», κατέληξε.

Η καινοτομία βασικός παράγοντας ανάπτυξης της βιοτεχνολογίας

Η Δρ. Wendy Lam, Co- Portfolio Manager της Franklin Equity Group παρουσίασε τις απόψεις της για τον κλάδο της βιοτεχνολογίας. «Η καινοτομία παραμένει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης για τον τομέα της βιοτεχνολογίας. Μάλιστα, το 2021 η καινοτομία στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων έχει αγγίξει επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών. Συνεχίζει να εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, με γνώμονα τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα και το ευνοϊκό κανονιστικό περιβάλλον. Οι νέες επιστημονικές ανακαλύψεις οδηγούν σε καινούρια φάρμακα και οι εξελίξεις σε νέες θεραπευτικές μεθόδους, όπως η γονιδιακή και η κυτταρική θεραπεία προσφέρουν νέες και εξαιρετικά αποτελεσματικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.»

Ο κλάδος της εξόρυξης και των φυσικών πόρων επιστρέφει

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια της COVID-19 θα ενδυναμώσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα ενισχύσει τη ζήτηση για εμπορεύματα. Αυτό, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά για τα περισσότερα εμπορεύματα καθώς και τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, διαμορφώνουν ευνοϊκή προοπτική για τις τιμές. Επενδύουμε στις μετοχές εταιρειών παραγωγής εμπορευμάτων, των οποίων την αξία θεωρούμε ελκυστική έναντι των μετοχικών αγορών συνολικά» σχολίασε ο Alex Foster, Product Strategist και Vice President της ομάδας Natural Resources της BlackRock

Επενδύσεις υψηλών αποδόσεων σε έναν κόσμο χαμηλών αποδόσεων

«Στο περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων, το οποίο βιώνουμε σήμερα, με περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου χρέους να έχει αρνητικές αποδόσεις, οι επενδύσεις υψηλής απόδοσης αποτελούν μια ελκυστική πρόταση» τόνισε ο Matt Livas, Senior Vice President – Credit Strategist της PIMCO. «Καθώς η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει έντονη ανάκαμψη, τα ομόλογα υψηλής απόδοσης ενισχύουν το τρέχον εισόδημα των επενδυτών. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις συνδυάζουν τον χαμηλό επιτοκιακό κίνδυνο με τα οφέλη της διαφοροποίησης, καθώς οι αποδόσεις τους προσομοιάζουν με αυτές των μετοχών αλλά με πιο χαμηλή μεταβλητότητα».

Ο Στέλιος Πιρπινιάς, Επικεφαλής Wealth and Personal Banking της HSBC Ελλάδας τόνισε: «Σε μια χρονιά πρωτοφανών ανακατατάξεων στην παγκόσμια οικονομία, μένουμε συνεπείς στη δέσμευσή μας να κρατούμε τους Premier πελάτες μας ενήμερους για τις τάσεις και τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, ώστε να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις για τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια. Οι δύο αυτές διαδικτυακές εκδηλώσεις κάλυψαν ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως οι επενδύσεις σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιφέρειες και αναδυόμενους αλλά και ώριμους κλάδους της οικονομίας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στο σύνολο των αναγκών των πελατών μας. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους πελάτες μας με τέτοιες παρουσιάσεις σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ