fbpxΑνεργία λόγω κορωνοϊού: «Επτά εκατ. γυναίκες στη Μεσόγειο δεν έχουν δουλειά» | Economistas.gr
Skip to main content

Ανεργία λόγω κορωνοϊού: «Επτά εκατ. γυναίκες στη Μεσόγειο δεν έχουν δουλειά»

Ανεργία λόγω κορωνοϊού: «Επτά εκατ. γυναίκες στη Μεσόγειο δεν έχουν δουλειά»
Φωτογραφία από Shutterstock: Boyloso

«Η πανδημία οδήγησε στην ανεργία περισσότερες από επτά εκατομμύρια γυναίκες στα κράτη της Μεσογείου», τόνισε σε συνέντευξή του ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο Νάσερ Καμέλ.

Παράλληλα με την ανεργία, χαρακτήρισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την κλιματική κρίση ως την «κύρια πρόκληση της περιοχής, καθώς η Μεσόγειος είναι η κατοικημένη περιοχή που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον πλανήτη από το φαινόμενο, καθώς παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας σε ποσοστό 20% σε συνδυασμό με σημαντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας».       

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, «η ουσιαστική ενδυνάμωση των γυναικών στην περιοχή θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα στη μείωση των ανισοτήτων, αλλά και στον διπλασιασμό του ΑΕΠ της περιοχής στα επόμενα χρόνια». Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καμέλ τόνισε ότι η περιοχή της Μεσογείου είναι μία από τις πλέον δυναμικά οικονομικά αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου, καθώς, μεταξύ άλλων, πραγματοποιείται το 35% του παγκόσμιου εμπορίου, ωστόσο, πρόσθεσε, η ανάπτυξη της περιοχής είναι ασύμμετρη, αφού παρατηρείται ανισορροπία όσον αφορά τις επενδύσεις μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.

«Βρισκόμαστε πολύ κάτω σε σχέση με τις δυνατότητές μας»

Όπως τόνισε, οι Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των συνεργασιών, της οικονομικής ανάπτυξης και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής στην περιοχή, ενώ ειδικά η χώρα μας, όπως είπε, κατέχει προνομιακή διπλωματική και γεωπολιτική θέση στην περιοχή. Όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του UfM, για την περιοχή, «τα κράτη της περιοχής κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση μα το δυναμικό δεν έχει αξιοποιηθεί».

«Βρισκόμαστε πολύ κάτω σε σχέση με τις δυνατότητές μας. Υπάρχουν τεράστια αποθέματα πόρων που δεν έχουν αξιοποιηθεί και μπορούν να συμβάλουν στην σύγκλιση και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, προκειμένου να κινητοποιήσουν άμεσα επενδύσεις και να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία», τόνισε ο κ. Καμέλ. Και συμπλήρωσε: «Η βελτίωση του διεθνούς εμπορίου και των διεθνών εμπορικών σχέσεων, των υποδομών εντός των χωρών και μεταξύ των χωρών, η δημιουργία προϋποθέσεων για περισσότερες επενδύσεις, η ενεργειακές διασυνδέσεις, οι διακρατική αξιοποίηση των ΑΠΕ είναι πεδία συνεργασίας που μπορούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της περιοχής».

Μιλώντας για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ο κ. Καμέλ υπενθύμισε ότι δέκα από τις είκοσι περισσότερο πληττόμενες πόλεις από την κλιματική κρίση στον κόσμο βρίσκονται στη Μεσόγειο και δήλωσε: «Καλούμαστε να εφαρμόσουμε ισχυρές πολιτικές προσαρμογής και αντιμετώπισης του φαινομένου καθώς και Ανάκαμψης, ειδικά μετά και από την πανδημία. Δεν μπορούμε να επανεκκινήσουμε τον οικονομικό μας κύκλο αξιοποιώντας παραδοσιακές δραστηριότητες. Οι νέες δράσεις πρέπει να είναι βιώσιμες, και να λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές και περιφερειακές ιδιαιτερότητες και να διέπονται από ανθρακική ουδετερότητα στο βαθμό που είναι δυνατόν».

Σκοπός η κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη

Και συνέχισε λέγοντας: «Το νέο Green Deal της ΕΕ είναι ξεκάθαρο ότι εστιάζει σε στοχευμένες πολιτικές σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε και από την πανδημία, είναι απαραίτητος σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας».

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών των κρατών της UfM, στόχος είναι στην επόμενη σύνοδο για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη, να τεθούν συγκεκριμένα ζητήματα ενεργειακής, περιβαλλοντικής και οικονομικής πολιτικής, που αφορούν ειδικά την περιοχή της Μεσογείου, σε συνδυασμό με ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας, την καταπολέμηση της ανεργίας, την παιδεία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καμέλ: «Η οικονομική μεγέθυνση σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, εάν πραγματοποιηθεί χωρίς αποκλεισμούς και συμπεριλαμβάνει τις γυναίκες και τους νέους, θα συμβάλει σημαντικά στην εξισορρόπηση μεταξύ των κρατών και εντός των κρατών». Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός των προσεχών μηνών θα παρατηρηθεί εκτόνωση των εντάσεων στην περιοχή που θα συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες για κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΝΤ: Η πανδημία βαθαίνει το χάσμα ανδρών-γυναικών
ΔΝΤ: Η πανδημία βαθαίνει το χάσμα ανδρών-γυναικών
Η κρίση της covid-19 επηρέασε περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες, διότι αυτές εργάζονται σε τομείς που επλήγησαν περισσότερο, όπως οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών, οι λιανικές πωλήσεις, ο τουρισμός και η εστίαση.
ΔΝΤ: Η πανδημία βαθαίνει το χάσμα ανδρών-γυναικών
«Εκρηξη» της ανεργίας στην Ισπανία -Εφτασε το 15,33%
«Εκρηξη» της ανεργίας στην Ισπανία -Εφτασε το 15,33%
Αναλυτές αναφέρουν ότι τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, σημειώνοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι σημαντικά μεγαλύτερος.
«Εκρηξη» της ανεργίας στην Ισπανία -Εφτασε το 15,33%
Κορωνοϊός -Βρετανία: 1 στις 3 επιχειρήσεις ετοιμάζει απολύσεις
Κορωνοϊός -Βρετανία: 1 στις 3 επιχειρήσεις ετοιμάζει απολύσεις
Η οικονομική κρίση, που έχει προκληθεί από την πανδημία, φέρνει σχεδόν καθημερινά κακές ειδήσεις στη χώρα, όπου οι απολύσεις πολλαπλασιάζονται κυρίως στο εμπόριο και την εστίαση.
Κορωνοϊός -Βρετανία: 1 στις 3 επιχειρήσεις ετοιμάζει απολύσεις
Κορωνοϊός -Βρετανία: Ρεκόρ δεκαετίας σε χαμένες θέσεις εργασίας
Κορωνοϊός -Βρετανία: Ρεκόρ δεκαετίας σε χαμένες θέσεις εργασίας
Οι απώλειες θέσεων εργασίας αναμένεται να αυξηθούν καθώς η Βρετανία περιορίζει τον τεράστιο μηχανισμό διατήρησης των θέσεων εργασίας που προστατεύει τους υπαλλήλους.
Κορωνοϊός -Βρετανία: Ρεκόρ δεκαετίας σε χαμένες θέσεις εργασίας
ΗΠΑ: Μείωση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας
ΗΠΑ: Μείωση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας
Σημαντική πτώση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την προηγούμενη εβδομάδα.
ΗΠΑ: Μείωση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας