Η Premier League κατακλύζεται από αρνητές - Τα 2/3 των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στην Αγγλία δεν έχουν εμβολιαστεί

NEWSROOM
Premier League
Premier League/ Φωτογραφία AP Cath Ivill

Αρκετοί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στις πρώτες κατηγορίες του Αγγλικού ποδοσφαίρου έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν προκαλώντας έντονο «πονοκέφαλο» στις αρχές.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Daily Mail τα 2/3 των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην Premier League δεν είναι πλήρως εμβολιασμοί, ενώ πολλοί αυτό αυτούς αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα οι ομάδες ισχυρίζονται ότι οι παίκτες τους έχουν παρασυρθεί από θεωρίες συνωμοσίας για τον Bill Gates και την υπογεννητικότητα.

Την ίδια ώρα η Premier League εξασφάλισε τη δέσμευση της Βρετανικής κυβέρνησης ότι οι ποδοσφαιριστές που δεν έχουν εμβολιαστεί θα είναι διαθέσιμοι να αγωνιστούν ακόμα και σε περίπτωση που το πιστοποιητικό εμβολιασμού γίνει υποχρεωτικό για την είσοδο σε μαζικές εκδηλώσεις.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει σαν plan B το να απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε μεγάλα event, ανάμεσά τους και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, κάτι που σημαίνει ότι οι παίκτες που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα είχαν δικαίωμα να μπουν στον χώρο και φυσικά να αγωνιστούν. Παρά τις διαβεβαιώσεις, οι άνθρωποι της Premier League εξακολουθούν να ανησυχούν για αυτή την ιστορία.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, το πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο μόνο για τους επισκέπτες σε μεγάλες εκδηλώσεις. Τα μέλη του προσωπικού δεν θα είναι υποχρεωμένα να έχουν κάνει το εμβόλιο, ωστόσο θα πρέπει να υποβάλλονται σε συχνά τεστ.

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Premier League

Σύμφωνα με την Daily Mail δεν αποκλείεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από τους Άγγλους φιλάθλους που θα είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν για να δουν ένα θέαμα με ανθρώπους που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 20 ομάδας που αγωνίζονται στην Premier League μόνο 7 έχουν εμβολιάσει πλήρως πάνω από το 50% του ρόστερ τους. Αντίθετα οι Λιντς, Γουλβς, Σαουθάμπτον και Μπρέντφορντ έχουν εμβολιάσει πάνω από 90% του προσωπικού τους, ενώ υπάρχουν τρεις ομάδες που δεν έχουν εμβολιάσει ούτε δέκα άτομα.

Οι μεγάλοι σταρ αρνούνται να εμβολιαστούν

Θα περίμενε κανείς ότι ο προπονητής της Εθνικής Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, θα έπαιρνε θέση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Ειδικότερα όταν ο ίδιος είχε δεχτεί να συμμετάσχει σε βίντεο με καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο ο Άγγλος δεν έχει πάρει θέση προκαλώντας πολλά αρνητικά σχόλια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως εντοπίζεται στους κορυφαίους έξι συλλόγους της χώρας. Πολλά από τα αστέρια της ομάδας αρνούνται να εμβολιαστούν, ενώ σύμφωνα με την Daily Mail, δυο από τα κλαμπ δεν έχουν καν διψήφιο αριθμό εμβολιασμένων.

Οι άνθρωποι της Premier League ελπίζουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τις επόμενες εβδομάδες, αλλά εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα παραμείνει.

Κάτι που πρέπει να τονιστεί είναι ότι μιλάμε για ανθρώπους που από μικρή ηλικία εμπιστεύονται το σώμα τους σε γιατρούς και φυσιοθεραπευτές προκειμένου να είναι έτοιμοι να αγωνιστούν, αλλά τώρα αγνοούν τις συμβουλές των ειδικών στην εποχή της πανδημίας. Σύμφωνα με στέλεχος της Premier League η λογική της ανοσίας της αγέλης έχει αγκαλιαστεί από πολλούς ποδοσφαιριστές.

Καλύτερα τα πράγματα στη δεύτερη κατηγορία

Κάτι που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στα στελέχη της Premier League είναι το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει μεγαλύτερη επιτυχία στην Τσάμπιονσιπ (δεύτερη κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου). Συγκεκριμένα το 70% των παικτών έχει εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις μέχρι τα τέλη του Αυγούστου. Μάλιστα εκτιμάται ότι τα ποσοστά είναι ακόμα μεγαλύτερα κάτι που θα διαπιστωθεί στα στοιχεία που θα κυκλοφορήσουν αργότερα μέσα στο μήνα.

Την περασμένη εβδομάδα οι σύλλογοι της Premier League συζήτησαν για τους ποδοσφαιριστές από τη Νότια Αμερική και την Αφρική, που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, φοβούμενοι ότι μπορεί να έχουν πρόβλημα με την κυβέρνηση, ειδικότερα αυτοί που προέρχονται από χώρες που έχουν θέματα με το καθεστώς τους.

Την ίδια ώρα ένας προπονητής ομάδας της Τσάμπιονσιπ ισχυρίστηκε ότι μεγάλο ρόλο στο πρόβλημα με τους εμβολιασμούς έχει παίξει το γεγονός ότι στους συλλόγους αγωνίζονται ποδοσφαιριστές με διαφορετικές πολιτισμικές συμπεριφορές.

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο για πιο αυστηρά πρωτοκολλά

Η Premier League ανησυχεί έντονα και εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει πιο αυστηρά πρωτόκολλα για τα κλαμπ με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξετάζει να περιορίσει την καραντίνα για τους ποδοσφαιριστές που επιστρέφουν στη χώρα μετά από ταξίδι στην «κόκκινη λίστα», αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι Βρετανοί πιστεύουν ότι αυτό θα είναι ένα έξτρα μέτρο πίεσης για τους ανεμβολίαστους, αλλά υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο τιμωρείται περισσότερο η ομάδα παρά ο ποδοσφαιριστής που έχει αρνηθεί να κάνει το εμβόλιο.

Οι άνθρωποι της Premier League και της Championship οργάνωσαν τηλεδιασκέψεις με τη συμμετοχή προπονητών και αρχηγών των ομάδα, αλλά και ενός γιατρού που προσπάθησε να καταρρίψει τους ισχυρισμούς κατά των εμβολίων. Παρά τις προσπάθειες από τις δυο λίγκες οι σύλλογοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερες κινήσεις. Επίσης υπάρχει έντονη απογοήτευση για τον σύλλογο των ποδοσφαιριστών του Νησιού που πήρε μέρος αλλά δεν πήρε ξεκάθαρη θέση.

«Ο σύλλογος των ποδοσφαιριστών θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να προστατέψει τα μέλη του» δήλωσε μια πηγή και πρόσθεσε: «Κρύβονται πίσω από το επιχείρημα της ελευθερίας της επιλογής, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να εξαλείψουν τους φόβους και να παρέχουν καθοδήγηση».

Το NFL δείχνει τον δρόμο στην Premier League

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο τι ισχύει στην Αμερική στους αγώνες του NFL και πως θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα για την Premier League. Στο NFL αν ένα παιχνίδι αναβληθεί εξαιτίας κρουσμάτων ανεμβολίαστων αθλητών, και δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή του σε άλλη ημερομηνία, τότε η ομάδα που είχε κρούσματα χάνει τον αγώνα. Εκτιμάται ότι με αυτό τον τρόπο οι ομάδες θα πίεζαν ακόμα περισσότερο τους ποδοσφαιριστές να εμβολιαστούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ