Βρετανία: Το Λονδίνο θα ζητήσει από την G7 παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης στις αλυσίδες εφοδιασμού

NEWSROOM
Βρετανία: Το Λονδίνο θα ζητήσει από την G7 παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης στις αλυσίδες εφοδιασμού
Φωτο: Shutterstock

Καλύτερο "συντονισμό" για να καταστούν "πιο ανθεκτικές" οι αλυσίδες εφοδιασμού θα ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ κατά την σημερινή σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών στον κόσμο, της οποίας η χώρα του ασκεί την προεδρία ως το τέλος του έτους.

Τα παγκόσμια προβλήματα εφοδιασμού, τα οποία προέρχονται κυρίως από τις διαταραχές και μια επιπλέον ζήτηση για μεταφορές αγαθών που προκλήθηκαν από την ανάκαμψη μετά την πανδημία, πλήττουν ιδιαίτερα τη Βρετανία, όπου έχουν επιδεινωθεί από το Brexit.

Αυτό περιπλέκει τις διαδικασίες για την διαμετακόμιση αγαθών όπως και την κυκλοφορία εργατικού δυναμικού και έχει κυρίως ως αποτέλεσμα μια έλλειψη 100.000 οδηγών φορτηγών.

Η σύνοδος, η οποία θα αρχίσει γύρω στις 20:30 ώρα Γκρίνουϊτς (23:30 ώρα Ελλάδος) και θα ολοκληρωθεί κατά τις 23:00 ώρα Γκρίνουϊτς (02:00 ώρα Ελλάδος), θα αφορά επίσης την υποστήριξη προς τις φτωχές χώρες, κυρίως την πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19, και τις δημόσιες πολιτικές σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια των ετήσιων συνελεύσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ο Σούνακ θα μετάσχει επίσης σε σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20.

Εκεί θα καλέσει τους ομολόγους του να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς τις πιο φτωχές χώρες, κυρίως όσον αφορά την διανομή εμβολίων κατά της COVID-19, και να εργαστούν για την μετάβαση προς την ουδετερότητα άνθρακα.

Ο Σούνακ εξέφρασε εξάλλου σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του την ικανοποίησή του μετά τη δημοσίευση των πρόσφατων προβλέψεων του ΔΝΤ, στις οποίες η Βρετανία πιστώνεται την πρόβλεψη για την πιο γρήγορη ανάπτυξη στους κόλπους της G7 για το 2021, μολονότι αυτή μειώθηκε στο 6,8% από το 7% που ήταν στις προηγούμενες προβλέψεις.

Η ισχυρή ανάκαμψη της δραστηριότητας στη Βρετανία πρέπει επίσης να συγκριθεί με το εύρος της πτώσης του ΑΕΠ πέρυσι, που ήταν η πιο μεγάλη στην G7 (-9,8%).

ΣΧΕΤΙΚΑ