Κίνα: Καθαρή επιβράδυνση της ανάπτυξης το 3ο τρίμηνο στο 4,9%

NEWSROOM
Κίνα επενδύσεις
Shutterstock/ Dilok Klaisataporn

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα καθαρή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της το τρίτο τρίμηνο (+4,9% σε ετήσιο ρυθμό), εξαιτίας κυρίως της κρίσης των ακινήτων και τις ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος που άσκησαν πίεση στις εφοδιαστικές της αλυσίδες.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) της Κίνας κατέγραψε άνοδο 7,9% σε ετήσια βάση, αφού ανέκαμψε αλματωδώς την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου (+18,3%).

Η επιβράδυνση αυτή ήταν αναμενόμενη γενικά. Ομάδα αναλυτών που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο πάντως ανέμεναν ότι η επιβράδυνση θα ήταν λιγότερο έντονη (προέβλεπαν ανάπτυξη 5%).

Από το ένα τρίμηνο στο άλλο, η ανάπτυξη του ασιατικού γίγαντα αυξήθηκε κατά μόλις 0,2%, με ρυθμό πολύ κατώτερο αυτού της περιόδου Απριλίου-Ιουνίου (1,3%).

«Οι αβεβαιότητες που συνδέονται με την παγκόσμια συγκυρία επιτείνονται, ενώ η εσωτερική ανάκαμψη παραμένει ασταθής και άνιση», σημείωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Κίνας.

Παρότι γενικά αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, τα επίσημα δεδομένα για το ΑΕΠ της Κίνας προσελκύουν πάντα προσοχή, με δεδομένο το βάρος της χώρας για την παγκόσμια οικονομία.

Πλέον σχεδόν εντελώς απαλλαγμένη από την πανδημία του νέου κορονοϊού, η Κίνα είδε την ανάκαμψη της οικονομίας της να απειλείται από την μεγάλη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, ειδικά του άνθρακα, από τον οποίο η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για την τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών της σταθμών.

Αποτέλεσμα: οι σταθμοί λειτούργησαν στο ρελαντί παρά την μεγάλη ζήτηση και η ηλεκτροδότηση άρχισε να γίνεται με δελτίο — αυξάνοντας κατακόρυφα τα κόστη παραγωγής για πολλές επιχειρήσεις.

Άλλη πηγή ανησυχίας για τους οικονομολόγους: οι περιπέτειες του Evergrande και η πιθανή πτώχευση του γιγαντιαίου αυτού ομίλου των ακινήτων.

Ο συγκεκριμένος τομέας, παραδοσιακά μια από τις ατμομηχανές της κινεζικής οικονομίας, διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Επισήμως, η κινεζική κυβέρνηση έχει στόχο η ανάπτυξη της οικονομίας να είναι τουλάχιστον 6% το 2021. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από την δική του πλευρά προβλέπει ανάπτυξη 8% του ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ