ΗΠΑ: Οι προμηθευτές των Huawei και SMIC «σπάνε» το εμπάργκο με deal εξαγωγών δισ. δολαρίων

NEWSROOM
ΗΠΑ: Οι προμηθευτές των Huawei και SMIC «σπάνε» το εμπάργκο με deal εξαγωγών δισ. δολαρίων

Οι προμηθευτές του κινεζικού γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Huawei και της κορυφαίας κινεζικής εταιρίας παραγωγής μικροκυκλωμάτων (τσιπ) SMIC απέκτησαν άδειες οικονομικής αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο για την πώληση αγαθών και σχετικής τεχνολογίας στις δύο κινεζικές εταιρίες, παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ, σύμφωνα με έγγραφα που έλαβε χθες το Reuters.

Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, 113 άδειες εξαγωγών, οικονομικής αξίας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων εγκρίθηκαν για τους προμηθευτές προκειμένου να αποστείλουν προϊόντα στην Huawei, ενώ άλλες 188 άδειες οικονομικής αξίας περίπου 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εγκρίθηκαν για την εταιρία παραγωγής μικροκυκλωμάτων, Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC).

Τα στοιχεία έδειξαν ότι περισσότερες από εννέα στις δέκα αιτήσεις εγκρίθηκαν για τους προμηθευτές της SMIC, ενώ ποσοστό 69% των αιτημάτων για εξαγωγές στην Huawei, εγκρίθηκαν κατά την ίδια περίοδο.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ ενός αιτήματος του υψηλόβαθμου μέλους της, Ρεπουμπλικάνου Μάικλ Μακόλ, προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τις άδειες, τα οποία η ίδια επιτροπή έλαβε από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ το Μάιο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη της επιτροπής, έδωσαν τα έγγραφα στο Reuters, μετά από τη σχετική έγκριση και μετά από αίτημα του αναφερόμενου πρακτορείου ειδήσεων. Τα έγγραφα αναμένεται ότι θα δημοσιοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι αριθμοί ενδέχεται να εξοργίσουν τους επικριτές της Κίνας στην Ουάσινγκτον, οι οποίοι κάνουν μία συντονισμένη προσπάθεια για να εμποδίσουν την πρόσβαση των κινεζικών εταιριών σε εξελιγμένη αμερικανική τεχνολογία.

«Είναι ξεκάθαρα υπέρ του εθνικού μας συμφέροντος να αυξήσουμε τη διαφάνεια και τη δημόσια έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο το έθνος μεταβιβάζει την τεχνολογία του σε έναν ανταγωνιστή» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Μακόλ.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε στο Reuters ότι, όπως ο ίδιος νομίζει, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να εξηγήσει γιατί οι εταιρίες εξακολουθούν να λαμβάνουν «απαλλαγές».

«Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν λαμβάνει σοβαρά, τον κίνδυνο για την οικονομία και την ασφάλεια που αντιπροσωπεύει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα» σύμφωνα με τον γερουσιαστή.

Το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η δημοσιοποίηση ενός τυχαίου αποσπάσματος των εγκρίσεων σχετικών αδειών «εμπεριέχει το κίνδυνο πολιτικοποίησης της διαδικασίας χορήγησης αδειών και διαστρέβλωσης των αποφάσεων που είναι σχετικές με την εθνική ασφάλεια» και έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση.

Παράλληλα επισήμανε ότι οι αιτήσεις αδειών που έχουν εγκριθεί δεν αντιπροσωπεύουν τα πραγματικά φορτία εξαγωγών, ενώ ποσοστό περίπου 50% των αδειών έχουν χρησιμοποιηθεί. Πρόσθεσε επίσης ότι η διαχείριση των αιτήσεων αδειών που αφορούν τόσο στη Huawei, όσο και στη SMIC, έγινε με τις πολιτικές που είχε αναπτύξει η κυβέρνηση Τραμπ και διατηρήθηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ένας πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου την περίοδο της κυβέρνησης Τραμπ συμφώνησε ανώνυμα με την άποψη του υπουργείου.

«Αυτή η πολύ μικρή περίοδος δράσης με τις άδειες δεν αποτελεί ένα αξιόπιστο παράθυρο στη διαδικασία χορήγησης αδειών για τις εξαγωγές στη Huawei και την SMIC» είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι ο στόχος αποτροπής των εταιριών να λαμβάνουν τεχνολογία αιχμής, χωρίς απαραίτητα να πλήττονται οι αμερικανικές εξαγωγές άλλων αγαθών, ήταν επιτυχής. «Η [δημοσιοποίηση αυτού του εγγράφου] φαίνεται σχεδιασμένη για την παραπλάνηση των ανθρώπων και για την παραγωγή πρωτοσέλιδων» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Huawei αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η SMIC δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

Η Huawei συμπεριλήφθηκε στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ το Μάιο του 2019, μετά από ανησυχίες για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, αναγκάζοντας του προμηθευτές της στις ΗΠΑ, αλλά και άλλου, να λάβουν μία ειδική άδεια για την εξαγωγή αγαθών στην κινεζική εταιρία.

Η SMIC προστέθηκε στην ίδια λίστα τον Δεκέμβριο του 2020, μετά από φόβους ότι μπορούσε να διαθέσει υψηλή τεχνολογία σε Κινέζους στρατιωτικούς

Η πλειοψηφία των αδειών που έχουν διατεθεί δεν εγκρίνουν την εξαγωγή προϊόντων ευαίσθητης τεχνολογίας.

Από τις 113 άδειες που έχουν εγκριθεί για την Huawei κατά την ίδια περίοδο, οι 80 αφορούσαν στην εξαγωγή αγαθών μη ευαίσθητης τεχνολογίας, που απαιτούσαν άδεια, επειδή ακριβώς ο παραλήπτης είχε συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα.

Για τη SMIC, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 121 από ένα σύνολο 188 αδειών. Οι άδειες ισχύουν για μία τετραετία.

Το Reuters έχει αναφέρει νωρίτερα μέσα στο 2021, ότι στη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, άδειες εξαγωγής οικονομικής αξίας 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων εγκρίθηκαν για την Huawei, αφού η εταιρία είχε συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα.

ΣΧΕΤΙΚΑ