Έπεσε ξανά στην τρίτη θέση των smartphones η Xiaomi

NEWSROOM
Xiaomi
Xiaomi/ Φωτογραφία AP

Η Xiaomi ζορίστηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης στα τσιπ αλλά του έντονου ανταγωνισμού. Η Κινεζική εταιρεία είχε καταφέρει να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής Smartphone πριν από λίγο καιρό, αλλά υποχώρησε ξανά στην τρίτη θέση. Στην δεύτερη ανέβηκε η Apple.

Μετά την ανακοίνωση των κερδών η Xiaomi υποστήριξε ότι το κομμάτι της εταιρείας που ασχολείται με τα έξυπνα κινητά έχει επηρεαστεί άμεσα από την συνεχόμενη έλλειψη ημιαγωγών που πρόκειται να συνεχιστεί και στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

«Φέτος, υπάρχει ένα πολύ ιδιαίτερο υπόβαθρο, και αυτό είναι ότι υπάρχει έλλειψη εξαρτημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Wang Xiang, πρόεδρος της Xiaomi. «Η έλλειψη είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς», πρόσθεσε.

Η εταιρεία κατέγραψε 43,9 εκατομμύρια παγκόσμιες αποστολές Smarthphone στο τρίτο τρίμηνο του 2021. Αυτό το νούμερο είναι κατά 6% χαμηλότερο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η Xiaomi ασχολείται και με άλλες ηλεκτρικές συσκευές, αλλά θεωρεί ότι τα κινητά τηλέφωνα παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος της επιχείρησης. Παράλληλα έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να ξεκινήσει μαζική παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η Xiomi έχει κερδίσει τον θαυμασμό των επενδυτών το καλοκαίρι όταν ξεπέρασε την Apple και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής Smartphone στον κόσμο. Οι αποστολές της εταιρείας με έδρα το Πεκίνο είχαν εκτοξευθεί το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο μένοντας πίσω μόνο από την Samsung.

Οι ελλείψεις επηρεάζουν περισσότερο την Xiaomi

Οι ελλείψεις έχουν επηρεάσει όλες τις εταιρείες αλλά οι άνθρωποι της αγοράς πιστεύουν ότι η Xiaomi έχει πληγεί περισσότερο εξαιτίας της εκτεταμένης γκάμας προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πιο πρόσφατο τρίμηνο η εταιρεία προσέφερε περισσότερα από 50 διαφορετικά μοντέλα smartphone, την ώρα που η Apple είχε στην αγορά περίπου 14.

Η Xiaomi σημείωσε συνολικά έσοδα 78,1 δισ. γιουάν (12,2 δισ. δολάρια) το τρίτο τρίμηνο. Αυτό αντιπροσώπευε αύξηση 8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά ήταν ελαφρώς μικρότερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 25% σε σχεδόν 5,2 δισεκατομμύρια γουάν (814 εκατομμύρια δολάρια) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ