Ο Μασκ θα πληρώσει τον μεγαλύτερο φόρο στην ιστορία των ΗΠΑ

O Ελον Μασκ

O Έλον Μασκ ενδέχεται να καταλήξει να πληρώσει τον μεγαλύτερο φορολογικό λογαριασμό στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά από πολλά χρόνια που πλήρωνε ελάχιστα χρήματα χωρίς καν να παρανομεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Motors αναμένεται να πληρώσει περισσότερα από 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους για τις μετοχές που πούλησε το 2021, σύμφωνα με την πρόσφατη εκτίμηση του Forbes. Ο Μασκ πούλησε μετοχές αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσει τον μεγαλύτερο φόρο στην ιστορία της χώρας.

Όλα αυτά έρχονται στο φως της δημοσιότητας λίγα 24ωρα μετά τη διαμάχη που είχε στο Twitter με τη γερουσιαστή Ελίζμπεθ Γουόρεν η οποία τον κάλεσε να πληρώσει πραγματικούς φόρους. Ο Μασκ είχε απαντήσει με τον γνωστό ειρωνικό του τρόπο, αλλά μεταξύ άλλων είχε πει ότι θα πληρώσει φέτος τους περισσότερους φόρους από κάθε άλλον Αμερικανό στην ιστορία.

Θα μπορούσε να πληρώσει και περισσότερους φόρους

Μπορεί ο λογαριασμός να είναι ήδη υψηλός, αλλά τα χρήματα που θα κληθεί να πληρώσει ο Μασκ μπορεί να αυξηθούν. Αν και ο Μασκ μετακόμισε από την Καλιφόρνια στο Τέξας μέσα στο 2020, αλλά η πρώην πολιτεία του θα μπορούσε να τον φορολογήσει για την εποχή που ζούσε εκεί. Μεταξύ των πολιτειακών και ομοσπονδιακών φόρων, ο CEO της Tesla θα μπορούσε να καταλήξει με έναν φορολογικό συντελεστή μεγαλύτερο από 50%.

Η φετινή χρονιά είναι διαφορετική επειδή ο Μασκ φορολογείται για τις μετοχές που πούλησε τους τελευταίους δυο μήνες. Για παράδειγμα ο Μασκ δεν πλήρωσε κανέναν ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος το 2018, αλλά επίσης δεν πούλησε και μετοχές της Tesla εκείνο το διάστημα. Τον Νοέμβριο δήλωσε ότι θα πουλούσε το 10% των μετοχών της Tesla με βάση το αποτέλεσμα μια δημοσκόπησης στο Twitter.

Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει περίπου το 3,2% και θα μπορούσε να προσθέσει άλλα 7 δισεκατομμύρια δολάρια στον φορολογικό του λογαριασμό αν τελικά τηρήσει τη δέσμευση του να πουλήσει το 10% των μετοχών. Βέβαια υπάρχουν τρόποι που θα μπορούσε να μειώσει το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει. Ένας θα ήταν να δωρίσει τις μετοχές της Tesla ή να δώσει μετρητά στο ίδρυμα Musk Foundation.

Γιατί ο Μασκ πούλησε όλες αυτές τις μετοχές

Πέρα από τις κινήσεις εντυπωσιασμού στο Twitter, ο Μασκ έχει καλούς λόγους για να πουλήσει τις μετοχές. Αυτές του απονεμήθηκαν το 2012 ως μέρος ενός σχεδίου αποζημίωσης καθώς δεν λαμβάνει μισθό ή μπόνους σε μετρητά για να έχει τη θέση του CEO της Tesla. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά το κέρδος από τις μετοχές του αυξηθεί και πλέον αξίζει 28 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών λήγουν τον Αύγουστο του 2022. Για να μπορέσει να τα ασκήσει, ο Μασκ θα πρέπει να πληρώσει φόρους εισοδήματος για τα κέρδη του. Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 22,9 εκατομμύρια δικαιώματα προαίρεσης που λήγουν το επόμενο έτος.

Αυτά τα δικαιώματα δίνουν το δικαίωμα στον Μασκ να αγοράσει μετοχές της Tesla για μόλις 6,24 δολάρια τη μια. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη η τιμή μετοχής της εταιρείας ήταν λίγο κάτω από τα 1000 δολάρια.

Με τον τρέχοντα υψηλότερο ομοσπονδιακό φορολογικό συντελεστή εισοδήματος στο 37% ο Μασκ θα πρέπει να πληρώσει περίπου 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν κάποιος προσθέσει και τον φόρο καθαρού επενδυτικού εισοδήματος μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, ύψους 3,8%, οφείλει επιπλέον 842 εκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα ο Μασκ πιθανότατα θα οφείλει φόρο εισοδήματος στην Καλιφόρνια, με ανώτατο συντελεστή 13,3%, προσθέτοντας άλλα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν προσθέσουμε όλα τα παραπάνω, ο συνολικός λογαριασμός ανέρχεται σε, περίπου, 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ