Βραζιλία: Στο 12,1% υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας

NEWSROOM
Βραζιλία: Στο 12,1% υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας
Φωτό: Shutterstock

Το ποσοστό της ανεργίας στη Βραζιλία συνέχισε να συρρικνώνεται την περίοδο από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο, στο 12,1%, ωστόσο εξακολουθεί να πλήττει κάπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.

Το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής IBGE κατέγραψε πτώση του ποσοστού της ανεργίας για έβδομο συνεχόμενο μήνα στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Αφού είχε φθάσει στην κορύφωσή του, στο 14,9%, το πρώτο τρίμηνο του 2021, υποχώρησε στο 13,1% την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, κατόπιν στο 12,6% από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο.

Η πτώση είναι αξιοσημείωτη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς (14,6% την περίοδο από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο του 2020).

Το ποσοστό που ανακοινώθηκε είναι το χαμηλότερο από το τρίμηνο του Δεκεμβρίου του 2019 ως τον Φεβρουάριο του 2020 (11,8%), όταν ακόμη η πανδημία του νέου κορωνοϊού βρισκόταν στην αρχή της.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εργασία αυξήθηκε σε έξι από τους δέκα τομείς δραστηριότητας, ιδίως στο εμπόριο, στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες στέγης και τροφής», εξήγησε η Αντριάνα Μπερινγκί, υπεύθυνη για τις μελέτες για την ανεργία στο IBGE.

Όμως η Βραζιλία, απέραντη χώρα με κάπου 213 εκατομμύρια κατοίκους, συνεχίζει να μετρά 12,9 εκατομμύρια ανέργους, ενώ ο πληθωρισμός, ο οποίος αυξάνεται αλματωδώς, απειλεί να μειώσει δραματικά την αγοραστική δυνατότητα των νοικοκυριών.

«Τα έσοδα των εργαζομένων είναι ολοένα πιο μειωμένα, από τη μια επειδή οι νέες θέσεις εργασίας έχουν χαμηλές αποδοχές, από την άλλη επειδή ο πληθωρισμός αυξήθηκε πολύ τις τελευταίους μήνες», είπε η κυρία Μπερινγκί.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφθασε στο 10,74% τον Νοέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2003.

Σύμφωνα με το IBGE, σχεδόν το 40% του ενεργού πληθυσμού εργάζεται στον ανεπίσημο τομέα –στην παραοικονομία–, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 38 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Βραζιλία εισήλθε σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο (–0,1% του ΑΕΠ), που αποδόθηκε κυρίως στην πτώση της αγροδιατροφικής παραγωγής, τομέα που αποτελεί κλειδί για τη βραζιλιάνικη οικονομία.

Οι οικονομολόγοι οι οποίοι ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας Focus που διενεργείται από την κεντρική τράπεζα προβλέπουν ανάπτυξη 4,51% το 2021 αλλά μόλις 0,42% το 2022.

Το 2020, όταν η πανδημία είχε καταφέρει βαρύ χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία, το ΑΕΠ της Βραζιλίας είχε συρρικνωθεί κατά 4,1%.

ΣΧΕΤΙΚΑ