Διαμαρτυρία επενδυτών έξω από τα γραφεία της Evergrande – Άνοδος της μετοχής της

NEWSROOM
evergrande
Φωτογραφία: Shutterstock

Διαμαρτυρία έξω από γραφεία της κινεζικής Evergrande Group στην πόλη Γκουανγκζού έκαναν σήμερα επενδυτές σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα της, πολλοί από τους οποίους ανησυχούν ότι τα χρήματά τους θα θυσιαστούν προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμα τα έργα της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων.

Περίπου 100 άτομα φώναζαν «Evergrande, δώσε πίσω τα χρήματά μας», επαναλαμβάνοντας το σύνθημα των δυσαρεστημένων επενδυτών και προμηθευτών της εταιρείας το φθινόπωρο, όταν έγινε φανερή η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής της.

Στο μεταξύ, η μετοχή της Evergrande αυξήθηκε σήμερα, καθώς επαναλήφθηκε η διαπραγμάτευσή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ μετά τη χθεσινή αναστολή της εν αναμονή «εσωτερικών πληροφοριών».

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της για το 2021 μειώθηκαν 39% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 69,5 δισ. δολάρια. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι της δόθηκε εντολή να κατεδαφίσει 39 κτίρια στη νήσο Χαϊνάν. «Η εταιρεία θα επικοινωνήσει ενεργά με τις Αρχές, σύμφωνα με την καθοδήγηση της επιστολής της απόφασης, και θα λύσει το θέμα με τον κατάλληλο τρόπο», ανέφερε η Evergrande ενημερώνοντας το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρθηκε και στις ανησυχίες για την οικονομική της θέση, σημειώνοντας: «Αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση ρευστότητας, η εταιρεία θα συνεχίσει να επικοινωνεί ενεργά με πιστωτές, να επιδιώκει να αντιμετωπίζει τους κινδύνους και να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των πλευρών».

Την Παρασκευή, η κινεζική εταιρεία ανακοίνωσε τον περιορισμό των σχεδίων της για την αποπληρωμή επενδυτών σε προϊόντα της, ανακοινώνοντας ότι ο κάθε επενδυτής μπορεί να περιμένει 8.000 γιουάν (1.256 δολάρια) τον μήνα για πληρωμή κεφαλαίου επί τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, ανεξάρτητα από τον χρόνο ωρίμανσης της επένδυσης.

Η Evergrande, που έχει χρέη πάνω από 300 δισ. δολάρια, είχε συμφωνήσει προηγουμένως να αποπληρώνει το 10% στο τέλος του μήνα που έληγε το προϊόν, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά. Η αλλαγή στάσης προκάλεσε τον φόβο στους επενδυτές ότι δεν θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει ελπίδα, και είμαι φοβισμένος, αλλά αν δεν παλέψουμε για τα δικαιώματά μας θα είναι χειρότερο», δήλωσε μία συνταξιούχος που ήταν μεταξύ των διαδηλωτών, σημειώνοντας ότι είχε επενδύσει ένα εκατομμύριο γιουάν στα προϊόντα διαχείρισης πλούτου της Evergrande.

«Η οικονομία δεν είναι καλή αυτή την ώρα, αυτοί είναι απλοί άνθρωποι και χρειάζονται τα χρήματα αυτά για τα παιδιά τους, για να στηρίξουν τους γονείς τους», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ