Πόσο κόστισε στο Ελ Σαλβαδόρ η πτώση του Bitcoin

NEWSROOM
Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ στην πρόσφατη εκδήλωση
Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ στην πρόσφατη εκδήλωση/ Φωτογραφία AP Salvador Melendez

Η πρόσφατη πτώση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων δεν επηρέασε μόνο τους λιανικούς και θεσμικούς επενδυτές, αλλά και το μοναδικό έθνος που το Bitcoin είναι νόμιμο νόμισμα. Το Ελ Σαλβαδόρ.

Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής, υπό την ηγεσία του λάτρη του Bitcoin Ναγίμπ Μπουκέλε, έχει αγοράσει τουλάχιστον 1.391 Bitcoin χρησιμοποιώντας δημόσια κεφάλαια, σύμφωνα με το Bloomberg, που υπολόγισε το ποσό από τα σχετικά tweets του προέδρου.

Αυτό σημαίνει ότι το Ελ Σαλβαδόρ έχει δαπανήσει περίπου 71 εκατομμύρια δολάρια σε μια μέση τιμή αγοράς 51.056 δολαρίων ανά νόμισμα με βάση τον υπολογισμό του Bloomberg. Με βάση την υπόθεση ότι η κυβέρνηση του Μπουκέλε δεν πούλησε κανένα από αυτά, το χαρτοφυλάκιό της θα έχει τώρα απώλειες περίπου 14% στα 61 εκατομμύρια δολάρια με βάση την τιμή της Τετάρτης.

Το πραγματικό ποσό και οι απώλειες είναι άγνωστες καθώς η διαδικασία αγοράς καλύπτεται από μυστήριο. Το Bloomberg ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε ότι το Ελ Σαλβαδόρ έχει μετατρέψει κάποια Bitcoin σε αμερικανικά δολάρια αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα φιλόδοξα σχέδια και η μεγάλη πτώση

Το Bitcoin τη Δευτέρα βυθίστηκε κάτω από τα 40.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2021. Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα του κόσμου βρίσκεται κατά 40% κάτω σε σχέση με το υψηλό ρεκόρ των 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο. Το απόγευμα της Τετάρτης το Bitcoin ανέκαμψε κατά 2,5% στα 43.785 δολάρια.

Η επιθετική αγορά Bitcoin από το Ελ Σαλβαδόρ, ιδιαίτερα σε στιγμές που η τιμή του ήταν πτωτική, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Τον ίδιο μήνα η χώρα υιοθέτησε σαν επίσημο νόμισμα το Bitcoin και έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κάνει κάτι τέτοιο. Αυτό έχει εκτοξεύσει την δημοφιλία του προέδρου Μπουκέλε, ειδικότερα στην κοινότητα των Crypto.

Τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να χρηματοδοτήσει μια νέα πόλη αφιερωμένη στο Bitcoin. Παρά την μεγάλη πρώτη ο Μπουκέλε παραμένει αισιόδοξος. Στις αρχές του έτους προέβλεψε ότι το κορυφαίο crypto θα φτάσει το ορόσημο των 100.000 δολαρίων μέχρι το τέλος του 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ