Πώς οι Ρώσοι έκαναν τους Αμερικανούς να ψηφίσουν Τραμπ
Ελάχιστοι, ακόμη και στην αμερικανική κυβέρνηση, συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι Ρώσοι δεν είχαν σχέση με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016. Από την έρευνα του ειδικού ανακριτή για το θέμα, Ρόμπερτ Μάλερ, έχει ουσιαστικά στοιχειοθετηθεί η υπόθεση και αυτό που συνεχίζει να ερευνάται είναι το κατά πόσο εμπλέκεται ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, αξίζει να δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο οι Ρώσοι κατάφεραν να επηρεάσουν χιλιάδες ή και εκατομμύρια ψηφοφόρους. Από δύο εκθέσεις που κατατέθηκαν στην αρμόδια επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου προκύπτουν κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ των New York Times, προκειμένου να μπορέσουν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους οι Ρώσοι έπρεπε να χτίσουν ένα κοινό που να ακούει. Έφτιαξαν λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα, στους οποίους φυσικά δήλωναν Αμερικανοί και προσπαθούσαν να κερδίσουν την προσοχή, αλλά και την εμπιστοσύνη των «συμπολιτών» τους.
Στη συνέχεια, διακινούσαν πληροφορίες και φωτογραφίες, οι οποίες περιείχαν διχαστικά μηνύματα, τα οποία φυσικά ευνοούσαν την ψήφο προς τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών. Κάποιες φωτογραφίες που περιέχονται στις δύο εκθέσεις που κατατέθηκαν στην αρμόδια επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου δημιουργήθηκαν από το Internet Research Agency, μία εταιρεία με έδρα στην Αγία Πετρούπολη και ιδιοκτήτη ένα πολύ στενό φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αυτή η φωτογραφία είχε τεράστια επιτυχία.
Έχει τίτλο: Κάντε like και κοινοποιήστε αν πιστεύετε ότι οι βετεράνοι μας πρέπει να λαμβάνουν κοινωνικές παροχές πριν από τους πρόσφυγες.
Το μήνυμα που συνόδευε την ανάρτηση ανέφερε ότι «τουλάχιστον 50.000 βετεράνοι πεθαίνουν από την πείνα στους δρόμους, αλλά οι φιλελεύθεροι θέλουν να προσκαλέσουν 620.000 πρόσφυγες για να μείνουν εδώ. Πρέπει να φροντίσουμε τους πολίτες μας και αυτός θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος των πολιτικών μας».
Η ανάρτηση που ακολουθεί στόχευε να κάνει το διαχωρισμό μεταξύ των Χριστιανών και των υπολοίπων σε μία χώρα που πιστεύει βαθιά στο δικαίωμα στην ανεξιθρησκία.
«Κάντε like αν πιστεύετε, συνεχίστε παρακάτω αν δεν πιστεύετε», γράφει η ανάρτηση με στόχο, φυσικά, τον διχασμό που ωφελούσε τον Τραμπ.
Η εικόνα που ακολουθεί προέρχεται από βίντεο που δείχνει τρεις λευκούς αστυνομικούς να κρατούν στο πάτωμα ένα μαύρο άντρα, τον οποίο γρονθοκοπούν αλύπητα.
Το μήνυμα που συνόδευε το βίντεο και καλούσε τους χρήστες να το κοινοποιήσουν, έλεγε ότι «οι μπάτσοι χτυπούν έναν αθώο άντρα, τη γλιτώνουν παρότι διέπραξαν φόνο μπροστά στην κάμερα, επειδή φορούν ένα ‘μαγικό’ σήμα και κρατούν όπλο».
Oι Ρώσοι κατάφερναν να εκμεταλλευτούν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των μαύρων, ώστε να «συνδεθούν» μαζί τους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και, σε δεύτερο χρόνο, να τους καλέσου να απέχουν από τις εκλογές διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική βία.